V Evropě udeřil Cháron. Pondělí bylo možná nejteplejším dnem v historii měření

Jsou silnější a trvají déle. Evropa bojuje s vlnami veder, jaká nemají obdoby. Španělsko kvůli rizikům spojeným s horkem zřídilo speciální informační linku. V posledních dnech na ni volaly už tisíce lidí. Varování před extrémními teplotami platí na většině území.

"Minulý týden jsme naměřili povrchovou teplotu 60 stupňů Celsia. Ta označuje teplotu, kterou má země na dotek. A věříme, že se to bude ještě zhoršovat," varoval expert na klima Clement Albergel.

Ještě hůř je na tom Itálie. Třeba slavná Fontána di Trevi v Římě je jindy přes den obsypaná lidmi, teď největší chvilky slávy zažívá v šest hodin ráno a večer při západu slunce. Tamní obyvatelé se přes den kvůli horku potýkají s výpadky elektřiny a turisté se v ulicích sotva vlečou.

[chooze:article;value:513612]

S horkem souvisí i častější požáry. Jeden se v pondělí rozhořel v Řecku, jen pár kilometrů od Athén, na místě je přes 150 hasičů, přesto se živel vymykal kontrole.

Na kanárském ostrově La Palma už musely být kvůli plamenům evakuovány více než čtyři tisíce lidí a nebezpečí požárů hrozí i na ostatních ostrovech, jako je Tenerife nebo Gran Canaria. Až do středy budou kvůli požáru zrušeny lety i na sicilském letišti v Katánii, těch do Česka by se to nemělo dotknout.

Extrémní horka netrápí jen Evropu. Rekordních 52 stupňů padlo v Číně. Ve Spojených státech platí varování před extrémními teplotami pro 100 miliónů obyvatel. Například v Las Vegas teď ochranka bedlivě střeží fontány před slavnými hotely, aby se v nich lidé nechtěli chladit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.