Dívka (14) přišla domů a usnula. Probudila se jako 46letá žena

Karolina se narodila 29. října 1861 ve švédské vesničce Oknö jako jediná dívka v rodině. Měla pět bratrů. Prvních 14 let života se nijak nelišilo od jejích vrstevníků. Jednoho dne roku 1876 se to ale navždy změnilo, píše portál Unilad.

Vrátila se domů s opuchlým obličejem a nesnesitelnou bolestí zubů. Rodičům řekla, že uklouzla na ledě, když přecházela zamrznutou řeku. Když už to nemohla vydržet, poslali ji spát. To ale ještě nikdo netušil, že se probudí až v roce 1908.

[chooze:article;value:509990]

Znepokojené rodině a sousedům se po pár dnech podařilo získat peníze na lékaře, který Karolinu vyšetřil. Ani jemu se ji však nepodařilo probudit. Její stav se neměnil, nepomohl ani převoz do nemocnice, kde do ní pouštěli elektrický proud. Nikdo si nevěděl rady.

Karolinina matka se o ni celou dobu starala a údajně ji ve spánku krmila mlékem. V roce 1905 zemřela, a tak rodina najala ošetřovatelku. Ta po třech letech z pokoje zaslechla podivné zvuky. Jak upozornil web Medium, všichni se tam hned seběhli a našli 46letou ženu, jak se potácí kolem postele a pláče.

Prý si vůbec neuvědomovala, že prospala 32 let. Nepoznávala ani svoje bratry. Lékaře, kteří ji prohlíželi, překvapilo, že se na ní roky strávené v horizontální poloze příliš negativně nepodepsaly. Byla jen hodně hubená a vypadala mnohem mladší. Trvalo několik týdnů, než se jí vrátila síla a řeč.

[chooze:article;value:474415]

Mnoho lidí tehdy spekulovalo, zda doopravdy tak dlouho spala, anebo to celé bylo promyšleným spiknutím, jež mělo Karolině z nějakého důvodu zabránit komunikovat se světem.

Švédský psychiatr Harald Fröderström měl za to, že mohla trpět psychózou vyvolanou děsivým zážitkem. Olssonová po probuzení žila dalších 42 let, zemřela v roce 1950. Její záhadný příběh se ale dodnes rozluštit nepodařilo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.