Po 53 letech svobodný život. Slavná kosatka Lolita se zřejmě vrátí do oceánu

[chooze:gallery;value:32716]

​Lolita, známá také pod jménem Tokitae, je 57letá kosatka, která v zábavním parku Miami Seaquarium na Floridě vystupuje už od 70. let minulého století. Její životní příběh je slavný. Ve svých čtyřech letech byla odebraná od matky a sedmi sourozenců a dosud je držena v zajetí v nejmenší nádrži s kosatkami na světě. Už roky kvůli ní v Miami protestují bojovníci za práva zvířat, kteří žádají její svobodu. 

Nyní to vypadá, že Lolita skutečně opustí bazén miamského akvária a po více než půlstoletí ochutná svobodu. Na tomto plánu se podílí neobvyklá koalice – miliardář Jim Irsay, skupina za práva zvířat Friends of Toki a samotný majitel zábavního parku. V pořadu The Pat McAfee Show nedávno miliardář prozradil, že je ochotný za akci zaplatit 20 milionů dolarů, v přepočtu téměř půl miliardy korun. 

[chooze:article;value:410353]

​O tom, že se blíží návrat Lolity do Tichého oceánu, už dříve v tomto roce informoval zpravodajský web Euronews. V květnové tiskové zprávě pak samotný zábavní park uvedl, že uzavřel závaznou dohodu, že Lolita se vrátí domů, pokud na to bude připravená. 

"Byly jí čtyři roky, když ji odvezli, takže se učila lovit. Zná píseň své rodiny. Vzpomene si, i když to bude nějakou dobu trvat," věří v její svobodný život Raynell Morris z organizace Friends of Toki. 

Postupná aklimatizace

Plán je následovný: Lolita bude letecky přepravena do oceánské rezervace na západním pobřeží na hranicích USA a Kanady. Tam ji od volného oceánu bude dělit síť. Pod dohledem veterinářů a dalších odborníků se bude učit chytat ryby a bude si zlepšovat kondičku. V malém akváriu totiž neměla příležitost plavat na velké vzdálenosti. 

[chooze:article;value:515424]

​Dokud se neaklimatizuje v novém prostředí, bude mít 24hodinový dohled. Pokud vše dopadne dobře, Lolita bude svobodná a možná se setká se svou rodinou. Její matka je totiž pravděpodobně stále naživu. Podle vedení zábavního parku to ale neznamená, že bude nechána napospas oceánu. 

"Bude nadále dostávat péči, vysoce kvalitní stravu, zdravotní péči a lásku, to vše podle norem schválených federálními úřady," objasnil. 

Vzhledem k inteligenci, složitému sociálnímu životu a životnímu stylu sílí veřejný odpor k držení kosatek v zajetí. Cesta k akváriím bez těchto kytovců je ale ještě dlouhá. Podle magazínu Dive žije po celém světě v zajetí aktuálně 53 kosatek. Nejvíc z nich, devatenáct, najdeme v nádržích amerického zábavního řetězce SeaWorld. 

V okolí Gibraltaru přibývá útoků kosatek na lidi. Jeden takový se odehrál v půlce července:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.