S fungováním demokracie je spokojena třetina Čechů. Na Slovensku je to ještě horší

S fungováním demokracie v Česku je spokojeno 31 procent občanů, naopak nespokojených je 42 procent dotázaných. Zbylých 27 procent respondentů průzkumu agentury Ipsos vyhraněný názor na stav demokracie nemá. Podle dvou třetin lidí jsou u nás politici dokonce zkorumpovaní.

Podobné šetření agentura zorganizovala poprvé, v uvedených názorech proto není možné vysledovat žádné trendy. Přesto je možné se domnívat, že důvěra v demokracii během posledních měsíců klesá.

[chooze:article;value:505787]

​Politolog Lukáš Jelínek to dává do souvislosti se zhoršující se ekonomickou situací Čechů. "Mnoha lidem se nevede dobře a to se logicky odráží do jejich vztahu k politickému systému, který tady máme. A nemusí to být vždy zcela objektivní. Lidé se totiž mnohdy na svět dívají skrze své peněženky," upozorňuje politolog. Podle něj důvěra v demokracii poroste až se zlepšující se ekonomickou situací.

Jen jedna třetina Čechů se domnívá, že české soudy rozhodují spravedlivě. "Předpokládám, že většina respondentů ani před soudem nestála. Obrázek si tvoří hlavně prostřednictvím mediálně sledovaných kauz," podotýká Jelínek.

Ještě větší skepse vůči fungování demokracie panuje na Slovensku, kde je spokojena jen necelá pětina občanů. Nadpoloviční většina Slováků, přesněji 53 procent, se dokonce domnívá, že v zemi byly zfalšované výsledky parlamentních voleb. Odborníci zároveň varují, že naši východní sousedé jsou náchylnější k ovlivňování dezinformacemi.

[chooze:article;value:500002]

​"Slovensko je mnohem rozbitější zemí než Česká republika. A to myslím hlavně z politického i sociálního hlediska. A pomáhá k tomu mimo jiné geografická členitost, která je mnohem větší než u nás. Rozdíly mezi velkými městy a chudým venkovem jsou tam výraznější," upozorňuje Jelínek.

Podle politologa Josefa Mlejnka z popsané situace může po příštích parlamentních volbách u našich východních sousedů těžit Robert Fico a jeho politická strana SMER. K volebním urnám přitom Slováci půjdou letos 30. září.

Na průzkumu spolupracoval Ipsos se středoevropským výzkumným konsorciem Central European Digital Media Observatory (CEDMO). V ČR se průzkumu účastnilo 1 047 respondentů starších 18 let, na Slovensku jich odpovídalo 1 004. V obou případech dotazování reprezentativního vzorku populace probíhalo letos v polovině května.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.