Německo bojuje s jedovatým broukem. Nebezpečný hmyz se rozšířil i v Česku

V posledních dvou týdnech vyšlo o majce fialové, krásném broukovi s metalově černomodrým zbarvením, v německých denících mnoho článků. Zákonem chráněný hmyz se tam totiž místy přemnožil. Problém s ním mají hlavně ve spolkových státech Hesensko a Severní Porýní-Vestfálsko v západní části země. 

Majka fialová je jedovatá a může způsobit závažné zdravotní komplikace, zejména v případě pozření jedu. Její přemnožení proto dělá největší starost rodičům malých dětí. Zvýšený výskyt brouka zaznamenali právě i v blízkosti mateřských škol a dětských hřišť. Řadu z nich proto museli uzavřít. Například v obci Hofgeismar nedaleko Kasselu. 

[chooze:article;value:469852]

​"Hřiště budeme pravidelně kontrolovat. Předpokládáme, že za čtyři až šest týdnů může být opět otevřeno, protože životní cyklus brouků je jen jeden měsíc," sdělil německé televizi RTL místní úřad. Podobná situace je i v nedalekém Borgentreichu. 

"Jsme bezradní. Obrátili jsme se na odborníky, ale ani oni nechápou, proč se v naší oblasti tento brouk tak rozšířil," řekl deníku Westfalen-Blatt ředitel organizace na ochranu přírody v Borgentreichu Frank Grawe. Na svých webových stránkách organizace potvrdila, že v posledních dnech eviduje stále více hlášení o majce. 

Zároveň varuje, aby lidé brouky nebrali do rukou ani na ně nijak nesahali. Hmyz není agresivní, pokud se ale cítí ohrožený, může se bránit. "Na obranu proti predátorům mohou brouci vylučovat vysoce toxickou tekutinu," upozorňuje organizace. I malé množství jedu může při kontaktu s kůží způsobit zarudnutí, otok nebo puchýře. 

[chooze:article;value:329362]

​Mnohem větší nebezpečí hrozí při pozření jedu. Jeho působení totiž může poškodit ledviny, vyvolat zažívací potíže nebo způsobit selhání srdce. Ve výjimečných případech tak člověka může i zabít. 

Daří se mu i v Česku

Majka fialová žije i na území České republiky. Stejně jako v Německu ji i naše zákony chrání před hubením, protože se jedná o ohrožený druh (viz vyhláška ministerstva životního prostředí k zákonu o ochraně přírody a krajiny). Potkat tohoto brouka před 20 lety byl docela zázrak. V roce 2005 entomolog Vladimír Vrabec v časopise Akademie věd Živa napsal, že jsou majkovití v Česku na ústupu zejména kvůli zemědělským postupům. 

V posledních letech se ale i v našich končinách začalo tomuto pěknému broučkovi dařit a rozšířil se do více oblastí, jak dokazuje mapa Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Hlášení od roku 2010 výrazně přibylo, stejně jako lokalit, kde byla majka spatřena. A jenom za letošní rok se v aplikaci na mapování přírody BioLog objevilo osm hlášení. 

​V roce 2016 televize Nova o majce informovala v souvislosti s případem otravy dítěte, které skončilo v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Entomolog Petr Šípek tehdy ale uklidňoval, že se jedná o výjimečný případ a kontakt s jedovatým broukem většinou nevyžaduje hospitalizaci. "Rozhodně ho nezabíjejte. Bude stačit, když se mu vyhnete," doporučil. 

Případ si připomeňte v reportáži (4/2016):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.