Moldavsko chce demilitarizovat Podněstří. Buďte opatrní, vzkázala Moskva

"V Moldavské republice probíhá hybridní válka, v níž se Moskva snaží uchvátit demokratické procesy, evropský kurz, a my se nemůžeme schovávat a tvrdit, že nebezpečí není reálné a nemusíme posilovat naše schopnosti bránit naši zemi," prohlásil premiér pro stanici tv8.

Promluvil také o neutralitě, kterou má země v ústavě. "Je to nástroj zahraniční politiky, nic víc. Neochrání vás, když jste napadení," uvedl. "Neutralitu jsme předpokládali, dali ji do ústavy, ruská armáda je dnes ale stále v Podněstří," doplnil.

Právě z této proruskými separatisty ovládané oblasti chce Rusy vyhnat. "Tam musíme dosáhnout něčeho zásadního: demilitarizace. Poté bude následovat vše ostatní," sdělil. "Ekonomická a sociální integrace našich občanů, kteří tam jsou, je velmi důležitá, ale na prvním místě je demilitarizace. Záleží na mnoha věcech, ale jednou se to vyřeší," dodal.

[chooze:article;value:489931]

Na slova moldavského premiéra přišla reakce z Kremlu skoro okamžitě. "Samozřejmě bychom našim moldavským partnerům doporučili, aby byli s takovými prohlášeními velmi opatrní," řekl Peskov podle agentury TASS.

Mluvčí přiznal, že vztahy mezi Moskvou a Kišiněvem jsou momentálně napjaté. "Zároveň se moldavské vedení pravděpodobně zaměřuje na vše protiruské, sklouzává také k protiruské hysterii. Takový nedostatek konstruktivnosti samotnému Moldavsku těžko pomůže a samozřejmě to poškozuje naše bilaterální vztahy," doplnil.

Moldavsko minulý týden uzavřelo vzdušný prostor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.