Téměř polovina obce Troubky se odmítla evakuovat. Povodeň naštěstí nepřišla

Hladina řeky Bečvy se v neděli odpoledne začala zvedat na kritickou úroveň a povodňová komise nařídila Troubky evakuovat. Evakuaci využilo ale pouze 30 lidí, někteří lidé odjeli na vlastní pěst. Dvoutisícovou obec nakonec opustila pouze větší polovina obyvatel.

"My bydlíme v prvním patře a máme tu celý svůj majetek, tak to nemůžeme opouštět," vysvětlila jedna z místních a majitelka obchodu. "Manželka a syn odjeli do Olomouce ke kamarádům a já zůstanu, protože už jsem dvě povodně zažil a domeček máme nový. A člověk chce být tak nějak v klidu," uvedl další obyvatel Troubek.

[chooze:article;value:573919]

​"Ženu s dítětem jsem poslal a my s chlapama tady zůstáváme," prohlásil další. Někteří se snažili zachovat chladnou hlavu a udržet si dobrou náladu. Ne všem to ale šlo. 

Obavy z velké vody se ale naštěstí nenaplnily. Řeka Bečva sice byla v 9 hodin ráno rozvodněná, mimo své koryto ale nepřetékala. Evakuovaní lidé se tak už v pondělí vraceli do svých domovů. Povodně tam zažili také v roce 2010, poté už byla postavena protipovodňová opatření.

"Po roce 2010 bylo vybudováno obcí dočasné protipovodňové opatření v lokalitě Na Závalí, které by nás podle projektové dokumentace mělo chránit před 20 až 50letou vodu, což se teď ukázalo," sdělil starosta Troubek Martin Frgal (nez.). V roce 1997 tam velká voda úplně zničila stovky domů a životem zaplatilo devět lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.