Fiala Kalouskovi šance nedává. Pro novou pravicovou stranu tu není místo, tvrdí

"Co s tím mohu dělat?" distancoval se Fiala od spekulování nad možností, že by si Kalousek měl založit vlastní politickou stranu. "Středopravý politický tábor v České republice je hodně roztříštěný. Je tam spousta stran a je to nevýhoda proti levici, která je fakticky sjednocená hnutím ANO," dodal ale.

"My jsme se to snažili překonat a umožnit voličům, aby neztráceli svůj hlas, aby jejich hlas nebyl slabý, a vytvořili jsme koalici spolu. Myslím, že to garantuje každému voliči od středu doprava, že jeho hlas bude mít váhu. Přicházet tam s nějakým dalším subjektem, který to ještě bude znova tříštit, mně nepřipadá jako rozumná odpověď," argumentoval premiér.

[chooze:article;value:570072]

Za relevantní nepovažuje ani úvahu, že by nová strana mohla ukojit poptávku po ekonomických tématech. "Tam je úplně všechno. Já myslím, že ekonomika tam je, je tam liberální pozice, je tam konzervativní, je tam křesťanskodemokratická. Celá škála je dnes naplněná," popsal svůj pohled na pravicový trh.

"Já už jsem zažil za dobu, co vedu ODS, a určitě si pamatujete, že jsem ji převzal v době, kdy na tom nebyla úplně nejlépe, tak jsem zažil několik pokusů vytvořit stranu, pozvednout nějakou politickou stranu, aby nás nahradila, aby dělala tu autentickou, v uvozovkách, pravicovou politiku," vzpomínal. Jako přiklad zmínil třeba Trikoloru, Realisty nebo Svobodné.

[chooze:article;value:550399]

"Jestli to někdo chce zkusit, ať si to zkusí. Mně to nepřipadá, že je potřeba nějaký další subjekt, ale to je samozřejmě můj názor," shrnul Fiala.

O vzniku nové Kalouskovy strany se už delší dobu spekuluje v souvislosti s jeho poměrně ostrou rétorikou vůči ekonomické politice vlády. "Z případné nové strany nemusí mít nikdo obavy. Vznikne-li, nevznikne proto, aby konkurovala, ale aby obsluhovala ekonomická pravicová témata, která zůstala dnešní politickou scénou zcela opuštěna. Tím pádem by to nebyla konkurence, ale jedinečnost," napsal k věci Kalousek o víkendu na síti X.

Podívejte se na sestřih z pořadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.