Šéfka Patrona dětí: Žadatelé o pomoc si někdy vymýšlejí. Prozradí je sociální sítě

Organizace Patron dětí pomáhá rodinám s nízkým rozpočtem, kdy si rodiče nemohou dovolit pořídit svým dětem nejen školní pomůcky, ale i třeba zdravotní pomoc. "V rámci našeho projektu máme několik kategorií, kde pomáháme. Největší, která je právě teď velmi aktuální, je vzdělání a rozvoj dětí," uvedla ředitelka Patrona dětí Svatava Poulson.

Každá rodina má svého patrona, která je tzv. "morálním garantem" toho, že rodina a děti, kterým je potřeba pomoci, skutečně existují. "Máme takzvané profesionální patrony, to jsou většinou lidé, kteří s tou rodinou pracují v rámci své profese. Jsou to například sociální pracovníci, lékaři, doktoři. Těmi patrony mohou ale být i rodinní známí, ne však příbuzní," upřesnila Poulson.

[chooze:article;value:569530]

Vybrat "tu správnou" rodinu pro pomoc je pro organizaci složité. Ne vždy totiž žadatelé dodají potřebné informace. "Je potřeba, abychom si byli jistí, že do toho projektu zařazujeme rodinu, která si opravdu to pomoc zaslouží. Nejen, že tam jsou nějaké třeba povinné přílohy u té žádosti, které velmi často chybí, takže koordinátorky to musí vlastně poptávat," vysvětlila ředitelka.

Ne vždy je tak žadateli vyhověno. Někteří dodávají například nepravdivé informace. "Hodně na sebe žadatelé prozradí třeba na sociálních sítích, takže víme, že ta situace není tak špatná, jak se zdá. Někdy požádáme ještě o nějaké doplnění, když si nejsme jistí. Potřebujeme třeba i nějaké finanční rozpočty," dodala Poulson.

[chooze:article;value:564463]

Když už je ale rodina schválena, pracovníci organizace zpracují informace do zajímavého příběhu, který pak umístí na web, načež rodině mohou dárci posílat peníze. "V rámci našeho procesu je povinné, aby nám ta rodina dala nějakou zpětnou vazbu nebo poděkování pro ty dárce, že ten dar skutečně využila a jak tomu dítěti pomohl. To je taková hezká třešnička na dortu," uvedla ředitelka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.