Češi mohou podávat hromadné žaloby. Úřad dal oprávnění první organizaci

Zatímco v zahraničí fungují hromadné žaloby už desítky let, u nás je musela nařídit evropská směrnice. Teprve teď po letech čekání je zaregistrovaná první česká organizace, která může žalovat jménem stovek nebo tisíců poškozených třeba obří korporaci. "dTest je první zaregistrovaný subjekt, který u nás může podávat hromadné žaloby," řekl vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Jan Šůra.

Hromadná žaloba umožní získat odškodnění třeba v případech, kdy podvodníci záměrně způsobují malé škody, kvůli kterým se jednotlivcům soudit nevyplatí. Podle advokátů lidé získávají bič na různé internetové podvodníky, energošmejdy a nepoctivé prodejce. "Pomůže to těm, kteří se budou soudit s obchodníkem, který nekrachne, který je dobře etablovaný na trhu," vyjasnil advokát Tomáš Těmín.

Hromadná žaloba je strašákem i pro obří koncerny, které mají armádu právníků. Ukázala to třeba kauza podvodů při emisních testech dieselgate. Ve Spojených státech dostali majitelé aut odškodné až 200 tisíc korun.

[chooze:article;value:562989]

​U nás se k hromadné žalobě připojila třeba Česká pošta, ale neúspěšně. "Tento postup nám přišel výhodnější. Stále si za ním stojíme, že jsme se rozhodli správně," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Soudy tehdy požadavek zamítly, protože hromadnou žalobu v zastoupení zákon neumožňoval. Dnes je pozice poškozených mnohem silnější, největší brzdou ale budou finance. Soudy se mohou táhnout roky a právní zastoupení i poplatky se v takových případech šplhají na miliony.

Jedinou možností financování je teď investor, ale to zase přináší otázky ohledně nestrannosti a objektivity. Spotřebitelské organizace proto žádají, aby vznikl speciální fond, ze kterého by se hradily náklady při hromadných žalobách. Vyhrané spory by tak mohly spolufinancovat ty, které skončí neúspěchem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.