V Southportu vypukly po útoku nepokoje. Do města se sjeli pravicoví extrémisté

Jen necelé dvě hodiny poté, co se více než tisíc lidí shromáždilo v Southportu uctít památku obětí pondělního útoku v britské taneční škole, se do města sjeli pravicoví extrémisté. Ti se pustili do tamní mešity i přesto, že podezřelý z pondělního útoku nemá žádné známé vazby na islám.

Mnozí z nich holýma rukama vytrhávali dlaždice z chodníku nebo cihly ze zídek a házeli je za skandování hesel jako "My se nevzdáme!" na policisty nebo okolní budovy. Někteří také zapalovali popelnice.

Zuřící dav zranil nejméně 50 policistů, většinu z nich musely sanitky převézt do nemocnice – někteří utrpěli otřes mozku. Cihly házeli výtržníci i po policejních psech, a nakonec zapálili policejní dodávku.

[chooze:article;value:567261]

"Lidé útočili na policii a v podstatě i policie na ně, kolem létaly vrtulníky a bylo to divoké. Upřímně řečeno, bylo to docela děsivé," popsal nepokoje jeden z obyvatelů Southportu.

Z pondělního útoku je podezřelý 17letý mladík, který se narodil ve Walesu a žil ve vesnici nedaleko Southportu. Co ho k činu vedlo, zatím stále není jasné. Po incidentu poprvé promluvil i tamní hrdina, který spolu s policisty pomáhal útočníka zneškodnit a odnášet z místa zraněné děti.

"Spatřil jsem ženu ležící u auta. Byla v naprostém šoku a po celém těle měla krev. Jen na mě křičela: 'On tam zabíjí děti!' Vydal jsem se směrem, kam ukazovala. Narazil jsem na další ženu v autě, která měla vzadu několik zraněných dětí. Vypadalo to jako scéna z hororového filmu," svěřil se Joel Verite.

[chooze:article;value:567383]

"Když jsem vešel do budovy, uviděl jsem chlapa s nožem. Chtěl jsem mu strašně ublížit. Ale měl jsem strach a také jsem chtěl pomoct těm dětem," dodal.

Třem dívkám, které útočník zabil nožem, bylo teprve šest, sedm a devět let. Tamní lidé kvůli výtržnostem zuří. Podle nich by nyní měla být pozornost všech obrácená především k obětem a jejich rodinám. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.