Lékaře děsí málo známá houba. Dva lidé zemřeli poté, co je infikovala

Nebezpečnou nákazu odhalil tým čínských lékařů. Doposud nepopsanou houbu druhu Rhodosporidiobolus fluvialis našli v tělech svých pacientů. Podle jejich varování představuje houba vážné riziko.

Své zjištění tým publikoval v odborném časopise Nature Microbiology. Ve studii popisují výzkumníci houbu, která je mimořádně odolná vůči známým lékům. Běžná antibiotika, která se používají v boji proti houbovým infekcím, totiž u tohoto druhu nezabírají.

Rhodosporidiobolus k životu potřebuje teploty okolo 37 stupňů, tedy kolik má lidské tělo. Díky tomu je odolnější vůči antifungálním lékům. Řada jiných infekčních hub takto odolná vůči teplu není, proto je pro lidské tělo snazší se s nimi vypořádat.

[chooze:article;value:546914]

​​Houbu objevili lékaři u dvou pacientů z čínských nemocnic, přičemž ani jeden z nakažených nepřežil. Jedním z nich byl 61letý muž, který zemřel v roce 2013 na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Nankingu, druhou obětí byl 85letý muž, který zemřel v roce 2019 v Tchien-ťinu.

Lékaři své hypotézy otestovali na myších. Tím prokázali, že se při tělesných teplotách savců houbě daří a nelze ji zničit tradičními metodami. Naopak, při vyšších tělesných teplotách dokonce houba rychleji mutuje, a to až 21krát rychleji při 37 stupních Celsia než při 25 stupních.

I přestože se případy zatím počítají v jednotkách, podle lékařů může tato houba znamenat v budoucnosti velké problémy. S čím dál vyššími globálními teplotami totiž mohou přijít podobné druhy hub, které budou odolné vůči lékům. Podobné potíže řeší farmakologové už u antibiotik, kdy u řady bakterií, proti kterým se antibiotika užívají, stoupá odolnost.

Českem se šíří pohlavní nemoci. Roste počet nakažených kapavkou i syfilidou (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.