Za fotovoltaiku zaplatil pan Andres už půl milionu. Energii ale využívat nemůže

Elektrárna o 20 panelech s nijak závratným výkonem osmi kilowattů stála pana Andrese dosud půl milionu. Jenže sluneční energii využívat stále nemůže. Smlouvu přitom podepsal už v létě 2022.

"První faktura přišla ještě dřív, než byla podepsaná smlouva. Prvních 30 tisíc bylo za zpracování projektu, který jsme nikdy neviděli," uvedl pan Andres. S problémy se potýkal už od začátku. Na stavbu například dovezli špatný materiál. Situace se ale nezlepšila ani poté, co dorazili montéři.

"Část panelů chtěli dávat dělníci na jinou střechu. Vůbec nevěděli, kde má být. Neodtékala voda ze střechy, taky tam byla praská lepenka," řekl. Dělníci například zjistili, že panely se jim na střechu nevejdou. Konstrukce proto vytáhli na sousední přístřešek, který chce ale pan Andres rekonstruovat.

[chooze:article;value:560083]

"Když poprvé zapojili rozvaděč, tak nám odpálili plynový kotel. Vylétly z toho jiskry, bouchlo to, musel jsem volat plynaře. Než to opravil, tak to odpálili podruhé, spálili nějakou součástku," sdělil.

Během instalace se u pana Andrese vystřídalo několik skupin techniků a dělníků. O zapojení se pokoušeli opakovaně, místnost se střídačem a baterií se ale přehřívala. Nakonec přišla e-mailem revizní zpráva, podle které je vše v pořádku a může se zažádat o dotaci. Pan Andres ale upozorňuje na to, že technik, který ji vypracoval, u něj nikdy nebyl a instalaci neviděl.

Pan Andres si proto pozval nezávislého revizního technika, který na řadu nedostatků upozornil ve své zprávě. Přestože společnost Bidli má elektrárnu za plně funkční, pan Andres ji odpojil. Bojí se totiž, co špatné zapojení může napáchat.

Pro pořad Na vaší straně společnost uvedla, že některé výhrady uznala a v rámci reklamace řešila. "Následně klient začal rozporovat další nedostatky v zakázce a požadoval neadekvátně vysoké odstupné, na což naše společnost nepřistoupila. Vstřícná komunikace a snaha o dořešení reklamace z naší strany pokračuje," stálo v prohlášení společnosti.

[chooze:article;value:560069]

Podle pana Andrese ale jednání nikam nevedlo, a tak přes právníka odstoupil od smlouvy. Společnost Bidli ale uvedla, že si stále není vědoma, že by panu Andresovi způsobila škody, které on reklamuje. Přesto poslala jeho právníkovi návrh smírčího řešení. S odstoupením od smlouvy souhlasí.

Zkušenost pana Andrese není ojedinělá. Česko v poslední době zažívá doslova solární boom. Podle průzkumu, který si nechala udělat jedna z pojišťoven, má fotovoltaickou elektrárnu už každý desátý obyvatel. A zhruba další desetina Čechů její pořízení plánuje. Ne vždy ale jde vše bez problémů.

Na trhu se v posledních letech objevily desítky firem, které montáž fotovoltaické elektrárny nabízejí. Základ je mít stoprocentní důvěru v toho dodavatele. To znamená dodavatele znát, mít na něho pozitivní reference, mít garantované reálné dodací lhůty," zdůraznil expert na solární energetiku Lukáš Hataš.

[chooze:article;value:560025]

V poslední době lidé narážejí i na problém s tzv. přetoky, kdy není možné připojit fotovoltaiku k místní síti, protože už nemá kapacitu. Elektrárna se dá připojit i ve zjednodušeném režimu, kdy sice pro vás elektřinu vyrábí, do sítě ale přebytky neposílá. Nicméně i toto byste si měli ověřit dopředu.

Pokud si fotovoltaickou elektrárnu pořídíte, myslete na to, že se tím zvýší hodnota domu a je vhodné aktualizovat pojištění. Speciální pojistku na fotovoltaiku pak už nepotřebujete. V případě, že po instalaci objevíte vady, měli byste je bezprostředně reklamovat. Na ty skryté, které se objeví až po čase, platí dvouletá záruka.

Pokud po instalaci objevíte vady, měli byste je bezprostředně reklamovat. Na ty skryté, které se objeví až po čase, platí dvouletá záruka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.