Krásný úkaz po masivní erupci. Nad střední Evropou se objevila polární záře

Geomagnetická bouře, tedy porucha v zemské magnetosféře, se dostala na úroveň G4 na pětibodové škále, upozornila Polská akademie věd na facebooku. Podle webu Fakt.pl polární záři tak lidé viděli nad polským pobřežím a na celém severu země.

"Zemi skutečně zasáhla silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí, ke které došlo v sobotu ve 2:33 SEČ. Plazma k naší planetě dorazilo dokonce mnohem rychleji, než se předpokládalo, už včera v 15:37 SEČ. Polární záře ale nakonec od nás téměř vidět nebyla, zachytily ji jen některé webové kamery (na Slovensku Svit, Stanča, Modra; v Česku bylo počasí nepříznivé) okolo 20:05 SEČ," upozornil v pondělní tiskové zprávě astronom Petr Horálek.

Oblak ze silné erupce dorazil k Zemi s velkou rychlostí. Překonal tak předpovědi, které ho čekaly v neděli večer. "Čelo tohoto oblaku mělo ty 'správné' vlastnosti, družice vyhodnocující sluneční vítr před jeho příletem k Zemi hlásily v 15:37 hodnoty tak silné (a se správnou polaritou magnetického pole), že kdyby v té době už byla tma, viděli bychom záři i očima na Měsícem osvětlené obloze," vysvětlil Horálek.

[chooze:article;value:547890]

Slabou záři se ale na některých webových kamerách na Slovensku podařilo zaznamenat ještě okolo osmé hodiny. "Tu slabou záři, kterou webové kamery a někteří fotografové zaznamenali krátce okolo 20:05, způsobilo pozvolné vybíjení zemské atmosféry po prvotním úderu plazmatu. Protože dál už ale vlastnosti slunečního větru nebyly příhodné pro vznik polární záře (ačkoliv samotný vítr měl vysokou rychlost nad 800 km/s), nic dalšího už být vidět nemohlo," poznamenal Horálek.

Fotograf zachytil nezvyklou polární záři. Jedná se o extrémně vzácný typ (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.