Lékařům rostou náklady za péči i provoz. Budeme muset zavřít ordinace, varují

Energie, nájmy, materiály. Náklady lékařů se zvyšují a navržený růst úhrad za zdravotní péči je podle nich nedostatečný. "Naše náklady v posledním roce vyrostly přibližně o 15 procent a ministerstvo nám nabízí něco mezi 2 až 8 procenty, to podle oboru. V průměru to je pouze 5 až 6 procent. Což je málo," namítl kardiolog a předseda sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Pokud by nedošlo k nápravě, museli by ambulantní specialisté omezit péči. Plánují proto stávkovou akci. "Neuvažujeme v tuto chvíli o tom, že bychom ambulance uzavřeli. Chceme ten protest udělat tak, aby ten, na koho je adresován, ucítil jeho dopady. A ten, kdo nám v tuto chvíli dal špatné podmínky, je ministr zdravotnictví České republiky. Takže tam chceme ten protest mířit," vysvětlil Jojko.

"Česká lékařská komora jednoznačně varuje před tím, že takto pojatá úhradová vyhláška prostě vysílá další a další lékaře na takzvanou zubařskou stezku. Pokud zdravotní pojišťovny kvůli úhradovým vyhláškám ministerstva zdravotnictví budou lékařům platit takto málo, tak stále víc a víc kolegů začne vybírat nejrůznější poplatky od pacientů," varoval předseda České lékařské komory Milan Kubek.

[chooze:article;value:526885]

"Doporučujeme všem ambulantním specialistům, aby si hned na začátku roku udělali propočet rentability všech výkonů. Pokud se jim některé úkony nevyplatí, tak jim také doporučujeme, aby přinejmenším omezili počet těch úkonů, které budou dělat," sdělil Jojko.

Čekací doby na některé zákroky jsou přitom už nyní dlouhé. Problém může být zejména u starších lékařů. "Ambulancí, kde pracují lékaři starší 70 let, je prakticky třetina. Umím si představit, že tito lékaři, pokud jim to nebude vycházet, své ambulance uzavřou. O to horší pak bude situace s dostupností péče," upozornil Jojko.

Podobná situace nastala i v roce 2017, kdy zhruba 6 tisíc praktických lékařů a ambulantních specialistů protestovalo proti množství administrativy a tomu, že ministerstvo dává peníze hlavně nemocnicím.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.