Asii válcuje silná bouře. Tamní úřady evakuovaly půl milionu lidí

Zvednutá hladina, silný vítr a první kapky deště ze zatažené oblohy. Vše už v sobotu nasvědčovalo tomu, že státy v Bengálském zálivu, zasáhne extrémně silná bouře. Podle meteorologů má být cyklon Moka dokonce nejsilnější bouří od roku 2007. Tehdy zahynuly nejméně tři tisíce lidí.

"Ohnisko cyklonu bude mít v obvodu 74 kilometrů a zasáhne i mnoho ostrovů. Z tohoto důvodu vyhlašujeme nejvyšší stupeň nebezpečí," řekl ředitel Bangladéšského meteorologického úřadu Azizur Rahman.

[chooze:article;value:503807]

​Úřady v obou státech rozhodly o rozsáhlé evakuaci z ohrožených oblastí. Své domovy muselo opustit 500 tisíc lidí. Ne všechny se ale podařilo přesvědčit. "Ne, nikdo neodešel. Všichni jsou doma. V naší vesnici máme cyklonový kryt. Pokud se situace zhorší, přesuneme do krytu," uvedl výrobce soli Mohammed Younus.

Humanitární pracovníci během dne ještě stačili vlajkami označit místa, kde se lidé mohou před živlem schovat. V neděli ráno už ale cyklon udeřil v plné síle. Přívalové deště způsobily bleskové záplavy a sesuvy půdy. Silný vítr odnášel střechy, lámal stromy i telekomunikační věže.

Největší obavy mají humanitární organizace o bangladéšský největší uprchlický tábor na světě. Kolem milionu běženců, kteří utekli před pronásledováním z Barmy, tam žije převážně v provizorních příbytcích.

[chooze:article;value:502532]

​"Nemůžeme v našich domech zůstat, vítr odnáší z našich přístřešků plachty. Bydlíme navíc na okraji kopce. Pokud dojde k sesuvu půdy, bojíme se, že nás to zavalí," řekl jeden z obyvatelů tábora Hamid Ullah.

Úkryt lidem nabízejí školy, kláštery a kolem patnácti set provizorních příbytků. Podle odhadů zasáhl cyklon oblast, kde žije přes dva miliony lidí. Tamní média zatím informují o třech obětech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.