Záplava koloběžek dál trápí Prahu. Město by je mohlo odtahovat, Hřib ale vyčkává

Podle ministerstva dopravy by se s koloběžkou, která brání provozu, mělo zacházet stejně jako s jiným vozidlem.

"Z pohledu dopravní legislativy, ať je koloběžka na chodníku nebo na silnici, platí pro ní stejné podmínky, v momentě kdy brání provozu nebo brání projití, je to překážka a jako překážka může být odstraněna," popsal mluvčí resortu František Jemelka.

Koloběžky by tak mohly končit na odtahových parkovištích, jenže pražský magistrát s odtahy zatím vyčkává. "Děláme právní analýzu, zdali skutečně Technická správa komunikací má tuto možnost," uvedl náměstek promátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Odtahy podle něj ale situaci neřeší a potřeba jsou nové zákony, o které by se radnice mohly opřít. "My potřebujeme primárně mít možnost regulace, na to je potřebná samostatná legislativa," tvrdí Hřib.

[chooze:article;value:489819]

Na té už poslanci pracují. "Pokud chtějí lidé nahlásit už teď pohozenou koloběžku, tak to můžou udělat, a to například aplikací Změňte to," pokračoval náměstek.

"Špatně zaparkované koloběžky sbíráme, po nahlášení z daného místa stroj zmizí zpravidla do několika hodin," řekla Sylva Sulaimanová, mluvčí Boltu, jednoho z provozovatelů koloběžek.

Udělali jsme si proto malý test a nesprávně zaparkovanou koloběžku jsme nahlásili. Aplikace ji požadovala vyfotit a ještě naskenovat její kód. Čekali jsme osm hodin a nic se nestalo. Provozovatel si pro koloběžku nepřijel.

[chooze:article;value:474465]

Radnici městské části Praha 2 došla trpělivost a kvůli překážejícím strojům zavedla speciální telefonní linky, kam lidé mohou špatně odstavená kola a koloběžky hlásit. Pokud provozovatel i přes urgenci kolo nebo koloběžku neodstraní, radnice zařídí odtah.

"Když nám došla trpělivost s nekomunikací právě provozovatelů koloběžek, tak jsme je všechny nechali odtáhnout. Naúčtovali jsme jim kolem 540 korun za jednu koloběžku a takto to bude i do budoucna," slíbila starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Problémy se sdílenými elektrokoloběžkami řeší mnoho měst po celém světě. Například v Paříži jejich provoz už zakázali, v referendu se proti nim vyslovilo devadesát procent hlasujících. V Praze se ale zatím nic podobného nechystá.

Problémy se sdílenými elektro-koloběžkami řeší mnoho měst po celém světě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.