Nové Heřminovy už přehradu neodmítají. Uchránila by je před povodněmi

Regulovat tok řeky Opavy by měla přehrada v Nových Heřminovech. První zmínka o ní pochází z roku 1911. Teď po povodních je téma opět na stole. "V současné době čekáme na platné územní rozhodnutí, poté můžeme připravovat stavební řízení a začít vyvlastňovat jeden rodinný dům," vysvětlila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Obyvatelé zasažených měst a obcí by stavbu nové přehrady uvítali. Postavená měla být podle nich už dávno. "Když jsme poprvé se začali v obci touhle problematikou zabývat, tak jsme byli pro to, aby obec byla ochráněna," řekla starostka Nových Heřminov Michaela Hermanová (Občané pro rozvoj obce).

Přemístit se bude muset cesta, která by se v případě postavení přehrady nacházela pod vodní hladinou. Jedná se však o páteřní spojení mezi Krnovem a Bruntálem. "Ta přeložka musí být zahájena o něco dříve než stavba samotné přehrady. Tam počítáme s tím harmonogramem 2027, kdyby se to podařilo urychlit, tak 2026," pronesl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:574840]

​Několik výhrad ke stavbě měli i zástupci hnutí DUHA. Tentokrát si však případné připomínky ještě rozmyslí. "My s tou přehradou tak, jak je plánovaná, nesouhlasíme, nicméně zda budeme proti ní vystupovat teprve zvážíme, protože pořád vidíme jinou možnost, jak zajistit ochranu obcí a přitom být šetrnější k přírodě," sdělil předseda Rady hnutí DUHA Jaromír Bláha.

"Ať jdou sem bydlet. Já to teda nikomu nepřeju, ale ať si to aktivisti zkusí, ať sem jdou bydlet, ať si tady něco vybudují a za noc o to přijdou," myslí si o hnutí DUHA paní Libuše z Nových Heřminov.

Tam kde stojí přehrady byly prý škody po povodni výrazně nižší. "Například přehrady Šance, Morávka společně s Žermanicemi ochránily Frýdek-Místek a Ostravu, které by jinak byly pod vodou," upozornila Vlčková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.