Jiřímu vzala povodeň vše už podruhé. Nejvíc teď potřebuje vysoušeče

Ničivá povodeň zasáhla dům Jiřího Theuera v Chomýži v sobotu 14. září. Poté, co voda zmizela, začal s likvidací škod. To nejhorší už má za sebou, problémy ale řeší stále.

"My máme vlhko pořád. To by chtělo do každé místnosti vysoušeč. Máme jeden na celý barák. To je všechno," popsal Jiří, který si pamatuje povodně z roku 1997. Tehdy byla podle něj situace podobná. Většinu věcí musel i tentokrát zlikvidovat.

"Nábytek je, dá se říct, z dřevotřísky, a to stačí deset centimetrů a je to nanic. Teď tady bylo 60 centimetrů, tak si dovedete představit, jak to asi bylo. Všechno je pryč," dodal Jiří.

[chooze:article;value:577268]

​Město Krnov, pod které Chomýž patří, si stěžuje na nedostatek dobrovolníků. "To, co my hlavně potřebujeme, jsou vysoušeče. Pořád jich tady máme nedostatek. Lidí tady ve městě máme stovky, tak bychom další určitě upotřebili. To, co nám chybí, jsou dobrovolníci, protože jak plyne čas, tak jich ubývá a práce je tady pořád ještě docela dost, a protože stále ještě ne všechny domácnosti mají teplo, tak bychom potřebovali i přímotopy," uvedl starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti).

Obyvatelé zasažených měst a obcí nyní nejvíce potřebují vysoušeče. Potřeba jsou ale také lidé, kteří například opraví plynový kotel. "Hlavně teď potřebují vysoušeče zdiva, ty dodáváme permanentně. Samozřejmě máme omezený počet. Vždycky je to na nějaké časové období. Teď je to 14 dnů, a pokud to potřebují prodloužit, tak tu výpůjčku prodlužujeme," sdělil primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

[chooze:article;value:577326]

​"Momentálně jsme v třítýdenním skluzu. To, co bylo naplánováno, se vlastně posunuje, ale ti lidé to chápou. Pochopí to, protože oni nepotřebují pomoc. Pomoc potřebují ti, co byli zaplavení," informoval plynař Marek Fojtík.

Na pár dní lidem snad pomůže počasí, koncem týdne se má ale zase ochladit.

Pomoc stále potřebují i obyvatelé obce Zátor na Bruntálsku. "Nejvíce by se nám hodila pomoc v podobě přímotopů, vysoušečů, ale i drobného stavebního náčiní, jako jsou barvy, omítky nebo lepidla," popsala místostarostka obce Zátor Jiřina Míčková (nez.).

Pokles dobrovolníků pociťují právě i v Zátoru. "Určitě bychom nějaké dobrovolníky zase na víkend chtěli přilákat. Ty rodiny ještě potřebují tu fyzickou pomoc," dodala místostarostka. Přes týden v obci pomáhalo 180 vojáků. 

"Jako obec potřebujeme i finanční pomoc, abychom mohli přemýšlet do budoucna, jak opravit obecní infrastrukturu, sportoviště nebo dětská hřiště," doplnila Míčková. Nejvíce je momentálně trápí svoz povodňového odpadu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.