Elektromagnetická bouře míří na Zemi. Můžeme se těšit na polární záři

Podívanou by si s trochou štěstí mohli užít alespoň na některých místech lidé v Česku v noci ze soboty na neděli. První erupce, která za polární září stojí, nastala ve středu a druhá, ještě silnější, ve čtvrtek.

Na Slunci jsou místa, kde se soustředí velké množství energie, která se může uvolnit. "Vymrští se část té sluneční hmoty a teďka je otázka. Musí to Slunce být nakloněné správně k nám, aby ten proud hmoty nás trefil," vysvětlil Bohuslav Matouš, zaměstnanec Hvězdárny Teplice.

Jde o takové množství energie, že může způsobit třeba poruchy rádiového nebo GPS signálu. Velké potíže by tato elektromagnetická bouře způsobit neměla. Pro ty, kteří se chystají nebe o víkendu pozorovat, ale meteorologové dobré zprávy nemají.

[chooze:article;value:569039]

"Na většině území Česka bude zůstávat zataženo s deštěm. Výjimkou bude pouze Ústecký kraj, tam bude přechodně i polojasno," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Není ale všem dnům konec. Slunce je v závěru svého jedenáctiletého cyklu, tím pádem je jeho aktivita silnější a častější. Právě proto se polární záře nad Českem nejspíš ještě objeví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.