Pobaltské země staví na hranicích s Ruskem obrannou linii, bojí se války

Před téměř devadesáti lety rozhodla československá vláda o vybudování pásu obranného opevnění před nacistickou hrozbou. Podobné rozhodnutí v pátek oznámily i Litva, Lotyšsko a Estonsko. Tentokrát před nebezpečím z Východu. Talin chce na svém území postavit 600 bunkrů, rozpočet je jedna a půl miliardy korun. Riga a Vilnius konkrétní plány zatím tají.  

"Vybudování obranných pozic je pečlivě promyšlený projekt, který vychází ze současné bezpečnostní situace. Válka Ruska na Ukrajině ukázala, že kromě vybavení, munice a lidských zdrojů jsou k obraně každého metru estonského území zapotřebí také fyzická obranná zařízení na hranicích," nechal se slyšet estonský ministr obrany Hanno Pevkur.

Oznámení přichází pár hodin poté, co pobaltské státy a Polsko čelilo výpadkům signálu GPS. Podle expertů za tím byly testy ruských systémů radioelektronického boje. Za čtyři dny má přitom v regionu začít největší vojenské cvičení NATO od konce studené války.

[chooze:article;value:537939]

Cvičení s názvem Pevný obránce se zúčastní 90 tisíc vojáků z jednatřiceti členských zemí a Švédska. Budeme cvičit schopnost přesunu sil ze Severní Ameriky. Cvičení je demonstrací naší jednoty, naší síly a našeho odhodlání chránit se navzájem," řekl americký generál Christopher Cavoli.

Vojenské manévry mají odstrašit Rusko od případného útoku na Pobaltí. K tomu se podle německých médií schyluje a bezprostřední hrozba může podle získaných dokumentů přijít v létě roku 2025.

"Musíme si uvědomit, že mír není samozřejmostí. Proto cvičíme. Proto se připravujeme na konflikt s Ruskem. My o žádný konflikt nestojíme. Ale pokud na nás zaútočí, musíme být připraveni," sdělil Rob Bauer, předseda vojenského výboru NATO.

Zvýšená aktivita NATO v blízkosti hranic Ruska a ruského svazového státu Bělorusko má provokativní charakter a vede k úplné degradaci evropské bezpečnosti. Takové kroky samozřejmě nezůstanou bez odpovídající reakce z ruské strany," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Podle estonské premiérky Kallasové má aliance pouze pár let na to, aby se připravila na ohrožení ze strany Ruska. Estonsko proto plánuje dokončit opevnění do tří let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.