NATO už se chystá na útok Ruska. Musíme ho zničit, říkají generálové

Vojáci NATO se v Estonsku připravují na ruský útok. Podle reportáže Seznam Zpráv už o záměru Moskvy napadnout Alianci nikdo z nich nepochybuje. Generálové už mají jasný plán, jak chtějí Rusy zastavit.

Na NATO mají zaútočit v případě, že se jim podaří zvítězit na Ukrajině. Pokud se k tomu rozhodnou, generálové je chtějí zastavit hned na hranicích. Než dorazí další pomoc, nechtějí jim v prvních dnech a týdnech dát ani metr území.

Ruské síly tak chtějí rovnou zničit a nedovolit jim vybudovat obranné linie. S jejich prolomením mají totiž Ukrajinci značné potíže. To by mohlo nejen Estoncům koupit čas, ale případně i Moskvu přesvědčit, aby nepřešla k plnohodnotné válce s NATO.

[chooze:article;value:576648]

Na možný útok Ruska se Aliance připravuje delší dobu. Americký Institut pro studium války už v březnu varoval před tím, že má Moskva útok v plánu. Invaze sice nemá přijít okamžitě, ale dříve než většina analytiků předpokládala, uvedl web Euronews.

Podle generála Bena Hodgese ovšem Aliance na konflikt s Ruskem stále není připravená. "Nemáme dostatečnou protiraketovou a protivzdušnou obranu na ochranu našich námořních přístavů, letišť a kritické infrastruktury," varoval podle webu The Kyiv Independent. Pobaltské státy by navíc podle něj na pomoc ostatních zemí NATO musely čekat i dva týdny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.