Děti v Česku nemá kdo učit. Vyřešit to má více studentů pedagogické fakulty

O tom, že v Praze chybí kvalifikovaní učitelé, ministerstvo ví. Podle ředitelů škol je situace dokonce katastrofální. "Situace je každý rok horší. Zejména v Praze ta situace není skutečně dobrá. Když vezmeme statistická čísla, ukazuje se, že chybí přes 600 tisíc kvalifikovaných učitelů," tvrdí ředitel základní školy v Praze 9 Martin Střelec. "Problém to je obrovský, a to nejen na naší škole. Chybí hlavně matikáři, fyzikáři, učitelé informatiky. Ale také prvostupňoví učitelé," souhlasí s ním ředitel další základní školy.

S problémem se ale potýkají i jiné kraje. "Zejména v tom prstenci kolem Prahy, kde samozřejmě vzniká velké množství škol, protože tam máme hodně dětí, a jsou to školy jak základní, tak střední," potvrdila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

[chooze:article;value:576050]

​Ministerstvo školství zvažuje, že navýší počty studentů pedagogických fakult. Zatímco se v Česku stále rodí méně děti, v Praze bude podle demografů jejich počet přibývat. Do šesti let jich má být o čtvrtinu víc než teď a právě tyto děti budou potřebovat další učitele.

"Co se týče Karlovy univerzity, počet absolventů, kteří potom jdou učit, je zhruba 80 %," uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Loubek.

Je to sice víc, než to bývalo, ale kantorů je stále nedostatek. Eva Krsková je absolventkou třetího ročníku pedagogické fakulty a už učí. Za vším podle ní jsou peníze. "Plat učitelů je nízký," přiznává.

Průměrný plat učitele je 48 tisíc korun hrubého. Mzda začínajícího – na školách zřizovaných městy – se ale pohybuje mezi 20 až 30 tisíci hrubého. Výši ovlivňuje délka praxe, odbornost a mimo jiné i osobní ohodnocení.

​​"V oblastech s vysokými životními náklady to nemusí odpovídat očekávání nebo potřebám těch lidí. Ty školy musí konkurovat nejen penězi, ale i něčím jiným, a to třeba benefity, že ta škola je opravdu inovativní," poznamenal náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Pedagogickou fakultu ročně absolvuje zhruba 2 200 studentů, dalších 1 500 lidí si ročně doplní učitelské vzdělání. Oproti tomu 4 000 kantorů ročně odchází do důchodu. Školy tak často musí prázdná učitelská místa obsadit adepty bez pedagogického vzdělání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.