Ženy méně užívají hormonální antikoncepci. Bojí se o své zdraví

Na čtvrtek připadá světový den antikoncepce. V Česku je ale hormonální ochrana před početím na ústupu. "Rozhodla jsem se ji vysadit kvůli tomu, že jsem až po těch sedmi letech užívání začala zjišťovat informace o tom, jak hormonální antikoncepce funguje. A uvědomila jsem si, že to není to, co bych ve svém těle chtěla," popsala Magdalena Nulíčková, která o své zkušenosti informuje i na instagramu.

"Vrchol užívání byl dosažen v roce 2007, kdy se podíl žen v reprodukčním věku užívajících hormonální antikoncepci přiblížil asi 50 procentům. Od té doby tento podíl klesl až na 30 procent," řekla vedoucí katedry demografie a geodemografie Univerzity Karlovy Jiřina Kocourková.

[chooze:article;value:544902]

​"Neužívám, ale v minulosti jsem jí užívala. Právě kvůli negativním vedlejším účinkům jsem se rozhodla, že ji přestanu užívat," popsala jedna z žen oslovených reportéry TV Nova. "Neřeším to aktuálně, takže zatím beru. Problémy nejsou," uvedla jiná.

Mladé ženy jsou prý s hormonální antikoncepcí výrazně obezřetnější a více si uvědomují rizika vedlejších účinků. "Před deseti lety byl boom antikoncepce. Žen, které neužívaly antikoncepci, těch bylo málo," přiblížil primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Hořovice Leoš Teslík.

[chooze:article;value:555312]

​"V dnešní době je těch přípravků celá řada a jsou velmi šetrné. Čili jsou na trhu i přípravky, která prakticky nemají rizika. Je otázkou, jestli jsou dostatečně informovány i o těchto možnostech," dodal gynekolog Michael Fanta.

"Problémem může být významný nárůst užívání méně spolehlivých metod nebo dokonce žádných metod," obává se Kocourková. Ženy v reprodukčním věku podle odborníků o hormonální antikoncepci stojí méně i proto, že častěji nemají stálého partner a spoléhají spíš na jiné formy ochrany.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.