Lipavský i Šalomoun jsou připraveni rezignovat. Fiala je chce ve vládě udržet

Premiér ve středu poslal prezidentovi návrh na odvolání Ivana Bartoše, nad dvěma zbylými zástupci Pirátů ve vládě – Janem Lipavský a Michalem Šalomounem – ale dál visí otazník. Petr Fiala na tiskové konferenci uvedl, že oba ve vládě zůstávají. Očekává ale jejich rezignaci.

"Pan Lipavský ani pan Šalomoun nejsou přítomni, takže ani neprobíhají nějaké další kroky. Až tyto kroky proběhnou, což třeba může znamenat, že podají demisi, to v tuhle chvíli nevíme. To je i na Pirátské straně, jaký ten postup bude," uvedl Fiala.

[chooze:article;value:575433]

​Ministr Jan Lipavský avizoval, že by zároveň s demisí opustil Pirátskou stranu. O post ministra zahraničí by ale přijít nemusel. Ve funkci by mohl zůstat jako nestraník za některou ze stran koalice. Například Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) řekl, že by mu mohli dát nabídku na spolupráci lidovci. "Je důležité mu dát jasný signál, že my ostatní ho vnímáme jako velmi důležitého a konsensuálního politika, kterého si vážíme," nechal se slyšet Zdechovský.

Sám Lipavský si ale prý není jistý, jestli by na takovou nabídku přistoupil. "Tohle není fotbal, abych dvě nebo tři sezóny běhal za Spartu, potom nastoupil za Slavii, já si to neumím úplně představit," sdělil Lipavský.

Ministr pro legislativu Šalomoun je prý také připraven demisi podat. "Myslím si, že je mojí povinností dodržet to, že pokud si strana nepřeje se na vládním projektu dále podílet, tak abych podal demisi," uvedl Šalomoun.

[chooze:article;value:575613]

​Spekuluje se o tom, že by jeho místo mohlo zůstat neobsazeno. Vláda ale může projít větší rekonstrukcí. Poslanec Jiří Havránek z ODS by mohl jít na ministerstvo pro místní rozvoj.

Jozef Síkela (STAN) odchází na post eurokomisaře do Bruselu a na ministerstvu průmyslu a obchodu ho může nahradit místopředseda STAN Lukáš Vlček, spoluautor návrhu nové hospodářské strategie Česka. Ten může ale zamířit i na ministerstvo pro místní rozvoj. A na průmysl může jít Jan Skopeček z ODS. "Já to znám jenom z médií jako spekulaci, nikdy jsem žádnou takovou reálnou variantu neviděl," poznamenal sám Skopeček.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu je naše a o tom se nediskutuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu je Starostů a nezávislých, Starostové z vlády neodcházejí, ministerstvo nadále patří Starostům a nezávislým," vzkázal ve středu v podvečer šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Předseda vlády ve středu řekl, že chce, aby jasno bylo do pondělí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.