Výtah jako raketoplán a DNA knihovna. Muzeum budoucnosti láká i architekturou

Mrakodrapy, zlato a luxus. To si asi vybaví většina lidí, když se řekne Dubaj. Město je držitelem více než 300 světových rekordů. "V roce 2022 až 2024 nás Trip Advisor zařadil na první místo žebříčku nejoblíbenějších destinací na dovolenou. Můžete tu zažít potápění v nejhlubším bazénu světa a seskok s padákem nad ostrovem Palm Jumeirah," popsala Amna Bin Hendiová z Úřadu pro ekonomiku a cestovní ruch.

A možná i proto nikoho moc nepřekvapí, když ve městě najde muzeum budoucnosti. Jeho výstavba stála 11 miliard korun, výsledek ale určitě stojí za to. Časopis National Geographic budovu označil za jedno z nejkrásnějších muzeí na světě. Zeleň, na které budova stojí, představuje zemi, oválná budova lidstvo a prázdný prostor uprostřed neznámou budoucnost.

[chooze:article;value:573743]

Kdo se chtěl jako malý stát astronautem, může si tam splnit svůj dětský sen. Třeba výtah tam má totiž představovat raketoplán a vezme vás na cestu vesmírem. Uvidíte i futuristický vesmírný systém, který sbírá solární energii z vesmíru a pomocí laseru a satelitů napájí čistou energií celou planetu.

V muzeu je zobrazená i budoucí DNA knihovna, která bude uchovávat genetický kód více než 2 400 druhů organismů. A je tam toho ještě mnohem víc. Stačí se jen v architektonicky, technologicky i informačně nabité budově dívat bedlivě okolo sebe.

[chooze:article;value:556924]

Dubaj si ale užijete i s dětmi. "Dubaj je destinací číslo jedna pro rodiny s dětmi. Děti mají v létě v mnoha hotelech pobyt i atrakce zdarma. Dubaj jim nabízí také celoroční zábavu prostřednictvím takzvaného Dubai Passu, který návštěvníkům poskytuje cenově dostupné zážitky po celém městě," řekla Bin Hendiová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.