Signál i elektřina, technici se snaží propojit zasažené oblasti se světem

Provozovatelé telekomunikačních sítí i správci elektrické distribuční sítě se po vytrvalých deštích, které přinesly také silný vítr a ničivé povodně, snaží ze všech sil obnovit služby pro své zákazníky.

"Od víkendu operátor O2 ve spolupráci se společností CETIN obnovil provoz již na více než 300 vysílačích, tedy drtivé většině postižených míst. Situaci ještě stále v některých lokalitách komplikují zatopené a nepřístupné cesty i nánosy bahna nebo narušená statika budov," informovala mluvčí O2 Veronika Zachariášová. Technici podle ní na opravách pracují prakticky 24 hodin denně.

"Jednou z nejzásadnějších komplikací při obnově komunikační infrastruktury je se na místo vůbec dostat. Do některých lokalit jsme museli zajistit například zásobování naftou do dieselagregátů pomocí vrtulníků. Děkujeme za pomoc Hasičskému záchrannému sboru a Armádě ČR," podpisuje úsilí operátorů výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

[chooze:article;value:574176]

"Jestliže o víkendu byly mimo provoz stovky vysílačů, dnes už se jedná o menší desítky. Situace se mění každou hodinu společně s tím, jak se stabilizují dodávky elektřiny a opadá voda, která brání vjezdu do míst, kde jsou vysílače," dodává.

Právě dodávky energie jsou podle Grunda další zásadní komplikací pro obnovení stabilní telekomunikační sítě. "Bez energie není signál," vysvětlil.

Energetici čelí podobným výzvám

Jenže s nedostupností nejvíce zasažených oblastí bojují i energetici. "Na řadu míst jsme se nemohli vůbec dostat, chyběly mosty, cesty," tvrdí mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová s tím, že i přesto se jejím kolegům podařilo obnovit dodávky elektřiny na 80 % míst, která výpadek zasáhl.

Často je problémem také voda. Zatímco vysílače mnohdy ochránilo to, že jsou na kopci, rozvodná soustava podobnou výhodu na některých místech postrádala. "Zaplavila se nám rozvodna velmi vysokého napětí v Krnově a Bohumíně," uvedla Holingerová. Pokud je přitom rozvodna sále pod vodou, nedá se na ní pracovat. To je příklad právě Bohumína.

[chooze:article;value:573199]

Poté, co voda ustoupí, musí technici zařízení očistit a usušit. Až poté jej můžou znovu uvést do provozu. Někde je ale situace složitější. Například v Mikulovicích na Jesenicku voda odnesla celý úsek elektrického vedení. V takových případech se energetici často snaží najít jinou cestu, kudy elektřinu přivést.

Podle Holingerové se firma z podobných krizí snaží poučit a při obnově infrastruktury získané zkušenosti promítnout do nového řešení tak, aby problémům do budoucna předešla. Například tím, že zařízení přesune na jiné, bezpečnější místo.

Společnost O2 je vlastněná firmou PPF, ta je zároveň majitelem rodiny Nova.

Mikulovice zůstávají odříznuté od světa. Nejde elektřina ani plyn:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.