Míst na kolejích není dostatek. Budu hodinu a půl dojíždět, říká studentka

"Chtěla jsem se přihlásit především kvůli finanční stránce, protože rodiče už platí byt bratrovi v Praze, a taky kvůli tomu, že jsem neměla s kým jít do bytu," popsala Kortanová důvody, proč chtěla jít na kolej v Českých Budějovicích. Tam nastupuje letos do prvního ročníku.

"Asi měsíc potom, co jsem si zažádala o kolej, mi přišel e-mail s tím, že moje žádost byla zamítnuta, a potom jsem tady musela řešit ten jiný způsob ubytování," pokračovala. Nakonec se má od listopadu stěhovat s kamarádkou do bytu. Do té doby ale bude muset dojíždět do školy každý den. "Je to méně pohodlné. Každý den budu muset vstávat brzo a bude trvat ještě hodinu a půl, než se dostanu po škole domů," dodala.

[chooze:article;value:573650]

Výběr studentů se zpravidla řídí různými kritérii. "V prvním kole žádají ti, co už na těch kolejích bydlí, aby o ně nepřišli. Ve druhém kole žádají uchazeči o studium na Univerzitě Karlově, ale musí být studenti Univerzity Karlovy. A až pak v tom třetím kole, když nějaké volné kapacity zbývají, tak mohou žádat žadatelé o ubytování z jiných vysokých škol," vysvětlila Hurdová systém, který funguje na Karlově univerzitě.

A přestože, kdo chce, ten s podle ní na kolej dostane, chtěli by postavit další. "Problém jsou finance. Koleje a menzy Univerzity Karlovy jsou součástí univerzity, ale jak z univerzity, tak ze státního rozpočtu na ubytování a stravování nedostáváme žádné dotace a žádné jiné finanční prostředky," řekla Hurdová.

[chooze:article;value:541417]

"My máme své vlastní účetnictví a hospodaříme jenom s příjmy, které máme z ubytování a stravování studentů, případně z pronájmu nebytových nebo bytových prostor. Žádné jiné finanční prostředky nemáme. Na každou opravu a rekonstrukci si musíme nejdříve vydělat a až poté můžeme tyto finanční prostředky využít," doplnila.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.