Střelba i drsné výhrůžky zabitím. Manžele měsíce terorizuje soused

"Až tě chytnu, tak ti tu palici uřežu." Takovou výhrůžku například zaznamenaly kamery manželů Korbových z Bahýnka u Kutné Hory. Jindy soused z bývalého mlýna Pavel H. sprostě nadával či odpálil petardy. 

Paní Korbová je po úrazu páteře invalidní a pan Korba má nemocné srdce. Nastěhovali se loni a potíže měli začít hned první den. "Tady byl klid, nějací haj*li, smradi se tu stěhujou," spustil podle nich soused hned po představení.

Situace se už jen vyhrocovala. "Jsi normálně vymletej, ty seš invalida, na palici invalida, kri*l, příživník, které tady živíme my, co chodíme do práce," zaútočil například na souseda Pavel H.

[chooze:article;value:572913]

Z mlýna se každou chvíli ozývá řvaní i střelba. Nikdo neví z čeho. "Díváte se na televizi, přichází ta 21. hodina, čekáte, přijde to, nepřijde, co bude, jak," popsal pan Korba.

Jeden večer po kanonádě neskončilo jen u záblesků. "Manžel tím, že má problémy se srdcem, dostal těžkou tachykardii a musela ho odvážet rychlá," uvedla paní Korbová.

"Na policii jsme přijali od poškozeného víc jak desítku oznámení, a to od konce března do současné doby," informovala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie záznamy předala přestupkové komisi v Kutné Hoře, která udělila Pavlovi H. napomenutí.

[chooze:article;value:572709]

"Trestní oznámení jsme chtěli podat, policie řekla, že to není na trestní oznámení," řekla paní Korbová. "Já ti dám, policajty sem volat, sr**i, zm**e jeden, uříznu ti palici, ty kun*o jedna," reagoval na to Pavel H.

Výhrůžky tak nepřestaly. Úřední napomenutí, zdá se, nezabralo. Nejdříve to manželé přitom zkoušeli po dobrém. "Pojďte si promluvit v klidu, můžete si podat ruce, nebo pokud máte nějaké problémy, sociální, můžeme vám pomoct, my tady nejsme od toho, abychom se s vámi hádali," nabídli mu.

Teorizuje všechny v okolí

Starosta obce Miroslav Kyzour (nez.) vzpomíná, že Pavel H. do bývalého mlýna přišel před 14 lety a je šikovný truhlář. Zpočátku byl klid, ale dobré vztahy vzaly zasvé poté, co Pavel H. žádal, aby se mohl do mlýna přihlásit k pobytu. To by ovšem musel budovu zkolaudovat, protože není vedena k bydlení.

"Jenže on [řekl], že nebude nikoho živit, takže se na to vykašlal a neustále nás atakoval, abychom ho tam přihlásili, což ze zákona nejde, ale s ním pak už nebyla řeč. Jsou tam s ním neustálé problémy," vysvětlil starosta.

[chooze:article;value:557759]

Dosvědčil také, že Korbovi nedělají žádný nepořádek a chování pana H. je už typické. Problémy s ním měli i další sousedi. "Mně s největší pravděpodobností postřelil malého pejska," připomněla jedna z nich.

Dívce, která přijela z Anglie, podle sousedů vyhrožoval, že jí uřízne hlavu. "Ze začátku to bylo hustý, chodil mi tady na zahradu. Měli jsme najednou vytlučené dveře a kámen byl vevnitř. Volala jsem policajty asi dvakrát. Zeťák víckrát, a nikdy to k ničemu nevedlo," vylíčila paní, za kterou dívka přijela.

Na dům instalovali kamery a od té doby má tato paní od pána ze mlýna klid. Podle ní ale ublížil už každému člověku, který v okolí žije.

Policie začala konat

Korbovi si stěžovali, že policie nic neřešila ani po střelbě. "Policie, pokud neobstarala všechny podklady, tak může následovat doplnění. Pokud by se tam jednalo o vyhrožování smrtí, způsobení vážné újmy a mohlo by to vzbudit důvodnou obavu, tak by byly naplněny formálně znaky trestného činu nebezpečného vyhrožování," reagoval náměstek Krajského ředitelství Policie ČR René Peták.

Následně policie začala konat. "Už se k tomu úřady včetně policie stavějí úplně jinak. Televize Nova nám s tím pomohla, zabralo to, všechno se dalo do pohybu. Co se změnilo, tak je přístup Policie České republiky, toto je super, úplně neskutečný posun někam jinam, jinak všechno řeší, budou to postupovat dále na okresní státní zastupitelství," řekl pan Korba.

[chooze:article;value:557795]

Policie během natáčení případ předala kriminálce. Pan Korba konečně už také viděl policisty obcházet sousedy.

Názor psychiatra

"Tady je už dost náznaků toho, že se může jednat o duševní onemocnění," upozornil primář Psychiatrické nemocnice Kosmonosy Martin Matějka. "Taky to může být jenom nějaké asociální nepřátelské chování, kdy ten člověk má za sebou nějaké zklamání z tohoto světa. V tomto příběhu to vypadá, že se jedná o stav dlouhodobý, který bude daný spíše nějakou nerovnováhou," dodal.

Primář také otevřeně promluvil o tom, jak to chodí v praxi. "Mnohdy je to tak, že ta policie vlastně čeká, až se stane něco závažnějšího, protože jsou sami skeptičtí, že když to skončí na městském úřadě přestupkovým řízením, dotyčný dostane pokutu, kterou ani nevymůžou," vysvětlil. 

Primář doporučuje zachovat tvář hráče pokeru. "Vnímají i zvláštním způsobem gesta," varoval.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.