Znojemské vinobraní kvůli dešti zrušili. Někteří lidé se s tím nechtějí smířit

"Mrzí nás to, ale věříme, že to pochopíte, 40. ročník Znojemského historického vinobraní se přesouvá na rok 2025," napsali pořadatelé na facebooku. Meteorologové totiž varují před deštěm a povodněmi.

Potvrdila to i kapela Vypsaná fixa. "Prší, prší, jen se leje, a tak přichází víkendová změna. Sobotní Znojmo se přesouvá na 2025," vzkázala.

"I přes rozsáhlá opatření, která máme připravená, nemůžeme návštěvníkům slíbit téměř všechny programové body. Rizika s konáním vinobraní, ať už jde právě o jednotlivé body nebo o četná pódia a stánky v ulicích, jsou navíc sama o sobě vysoká. A my nechceme do rizika dostat ani místní obyvatele, ani návštěvníky a účinkující," upozornili pořadatelé akce.

[chooze:article;value:573552]

Kvůli dešti a silnému větru by mohly například padat podia či stany. "Bezpečný průchod městem by nebyl ani pro průvod, kterého se účastní na 500 dobových postav, včetně desítek dětí, dále více než 30 koní a další zvířata. Potíže déšť způsobuje také stánkovým prodejcům, kteří nejsou vždy schopni zajistit všechna zařízení," doplnili pořadatelé.

Záchranáři, policisté či hasiči navíc dost možná budou potřeba jinde než na vinobraní. Vstupenky tak návštěvníci mohou využít příští rok nebo je vrátit přes portál Ticketstream.

[chooze:article;value:573630]

Někteří návštěvníci ale s rozhodnutím nejsou spokojení. "Proč to neposunou na příští víkend? Bože," ptá se na facebooku jeden z nich. "Bože můj, trochu zaprší a všechno se ruší, už kolikrát vinobraní probíhalo v dešti a nikomu to nevadilo a najednou se všichni strachy můžou po**at," přidal jiný ze zklamaných návštěvníků. Někteří se kriticky ptají, co se bude dít, pokud situace nebude zdaleka tak závažná, jak se předpovídá. 

Většina komentářů ale rozhodnutí pořadatelů oceňuje. "Já si myslím, že každý, kdo má všech pět pohromadě, tak tohle naprosto chápe. Rozumím tomu, že je nasmlouvaná miliarda účinkujících a hromada techniky, ale bezpečnost všech je vždycky první! Prostě letos se příroda vzepřela, ale o to lepší může být příští rok. I přesto děkuji pořadatelům, nebylo to lehké rozhodnutí," uvedl jeden z fanoušků akce.

Rakušan vyzývá: Připravte si evakuační zavazadla a zásoby pitné vody, zrušte akce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.