Střední Evropa se připravuje na pohromu. Tisíciletá voda hrozí ve více zemích

"V Bavorsku a Sasku se v současné době počítá s 150 až 200 litry na metr čtvereční. Ale v Polsku a Rakousku až 400 litry," upozornil pro Bild meteorolog Dominik Jung.

Stále je ale ruletou, kde kolik srážek spadne. Nebezpečí momentálně Němci předpovídají spíše pro Česko, Polsko či Rakousko. "Již se objevují první varování před extrémními povodněmi. Hovoří se o tisícileté potopě. Jak extrémní to bude, se teprve uvidí, ale pro Německo je to pravděpodobně méně významná situace," uvedl klimatolog Karsten Brandt. Podle Junga by nejhorší situace měla být na Labe v Krkonoších.

[chooze:article;value:573509]

Na velké povodně se připravují i v Rakousku. "Nejvíce postižená bude oblast od Salcburku k Vídni. Hrozí zde masivní záplavy," varoval podle webu oekoreich.com meteorolog Daniel Schrott.

"Podle dnešního výhledu se největší množství srážek vyskytne od Karwendelu přes Solnou komoru až po Vídeňský les, zde je možné, že spadne 150 až 200 litrů na metr čtvereční během čtyř dnů. Některé modely dokonce předpovídají kolem 250 litrů na metr čtvereční od Mariazellu po Vídeňský les," doplnil.

I ve Vídni může lokálně podle něj spadnout až 200 litrů na metr čtvereční. Obvykle přitom za celé září spadne v rakouském hlavním městě 65 litrů na metr čtvereční.

[chooze:article;value:573351]

Na lijáky se připravují i v Polsku. "Když na suchou půdu spadne takové množství srážek, pozorujeme zvýšený odtok na povrchu. I přes nízký stav vody v korytech budou povodně prudké. To je znepokojivá situace. Možná nás nečeká celostátní katastrofa, ale na malém území se mohou lokálně objevit povodně," upozornil pro web Gazeta.pl meteorolog Grzegorz Walijewski.

Na Slovensku už se vypouští přehrady a tamní meteorologové očekávají nejhorší povodně za poslední roky. Povodně se obávají v povodí Dunaje a vzhledem k lijákům může i na Slovensku přijít tisíciletá povodeň, uvedl web imeteo.sk.

Na velké povodně se připravuje i Česko. Meteorologové vydali nejpřísnější výstrahu. Více informací zjistíte v tomto článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.