Nově položený asfalt na obchvatu Pardubic musel pryč. A není to jediný problém

Pardubické silnice se pyšní českým unikátem, a to asfaltem s nejkratší životností. Ještě po něm neprojelo auto a povrch musí zase pryč. Tři měsíce přitom řidiči na nový povrch čekali. Navíc se jedná o klíčovou křižovatku. "Velice se omlouváme celým Pardubicím," omluvil se mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Dopravní podnik přitom počítal, že do nového školního roku vstoupí bez komplikací. "Kompletně jsme museli předělat směny řidičů na měsíc září, předělat jízdní řády. Dozvěděli jsme se to deset dní před koncem měsíce," řekl ředitel pardubického dopravního podniku a městský zastupitel Tomáš Pelikán (Společně pro Pardubice).

Na zastávky už sedá prach, omezení se týká sedmi linek. Stroje už začaly válcovat asfalt číslo dvě. "To nebude stát ani korunu navíc, zaplatí to zhotovitel," ujistil Rýdl.

[chooze:article;value:568257]

​Jen o pár kilometrů dál na trase nového obchvatu došlo k další stavební anarchii. Most přes potok Halda rostl poněkud jiným směrem, než přikazovaly plány. Pole, které dělníci čerstvě vybetonovali, museli zase ubourat. "Nebude to znamenat ani o den navíc, pokud půjde o celý harmonogram stavby," řekl Rýdl.

Obchvat Pardubic ještě ani nestojí a už by jeho problémy vydaly na knihu. Roste ve chvíli, kdy ještě nejsou vykoupené pozemky. Na trase se objevila skládka, která se za desítky milionů korun bude muset odtěžit.

Silnice se buduje podle desítky let starých plánů a město se mezitím rozrostlo, takže obchvat nepovede za ním, ale protíná ho. A úřady už připustily, že tam, kde bude obchvat ústit, se nakonec bude vytvářet dopravní špunt.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.