Ministr Bek: Financování školství je nastavené špatně. Jde o budoucnost dětí

Vláda před půlnocí zveřejnila návrh rozpočtu pro příští rok. Pro resort školství se v něm počítá s 287 miliardami, což je o 15,5 miliardy více, než byl střednědobý výhled.

Ministr školství Mikuláš Bek to označil za další krok v debatě o státním rozpočtu. "Myslím si, že je to krok správným směrem, protože se tam správně navyšuje částka na platy učitelů nebo dochází k významnému navýšení pro vysoké školy," uvedl s tím, že jednání budou v následujících týdnech pokračovat.

[chooze:article;value:571372]

​Bek si myslí, že navýšení rozpočtu na školství by mělo být vyšší. Nechce být u vlády, která nebude dodržovat své programové prohlášení. "Já i hnutí STAN máme někde určitou hranici, která je pro nás nepodkročitelná," pronesl.

"Nesmí se zapomínat na ty ostatní, kteří bohužel byli zákonem vyňati z těch pedagogických pracovníků," uvedl šéf odborů František Dobšík. Mezi nepedagogické pracovníky spadají školníci, uklízečky a kuchařky, ale i vychovatelé, asistenti nebo psychologové. Nutnost zajistit více peněz pro tyto zaměstnance zdůraznil i ministr.

[chooze:article;value:572034]

​"My tady pořád mluvíme o platech učitelů, ale za tím se přece skrývá to, že ti žáci by měli být kvalitně vzděláváni a jde hlavně o tu budoucnost," řekl Dobšík s tím, že pokud teď vláda nedá jasný signál, že chce podpořit platy pedagogů i ostatního personálu, tak o tato povolání nebude zájem.

Ministr Bek je přesvědčen, že návrh rozpočtu jde správným směrem, ale je potřeba dojít o něco dál a řešit otázku nepedagogických pracovníků a celkového objemu navýšení platů. Podle něj je model financování školství nastavený špatně. Pomoci by mohlo například slučování malých škol.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct, se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.