Drsný útok kosatek u Španělska. Zničily loď, pro zraněnou ženu musel vrtulník

Plachetnice Amidala vyslala v neděli odpoledne nouzovou zprávu. Stalo se tak poté, co na loď zaútočila 10,5 kilometru od severozápadního pobřeží Španělska skupina kosatek. Na lodi se plavili dva Belgičané, muž a žena. Ti při hlášení sdělili, že kvůli poškození kormidla nemohou loď ovládat.

Námořní záchranné středisko následně mobilizovalo posádku záchranné lodi i vrtulník. Oblast je známá silnými větry a vlnami o výšce dvou až tří metrů, které by převoz posádky prodloužily přibližně o čtyři hodiny. Belgičanku, která si při odtahovém manévru vážně zranila ruku, tak záchranáři museli lodí převézt k místu, kde ji mohli naložit do vrtulníku. Ten s ní odletěl do nemocnice.

"Vlečení bylo složité kvůli poškození kormidla, které způsobilo, že loď měla neustále tendenci naklánět se na levou stranu," hlásila posádka záchranné lodě.

[chooze:article;value:565671]

Španělské úřady dříve tohoto roku varovaly před možným setkáním s kosatkami. Již v květnu španělská vláda připravila řadu doporučení, která měla vést k ochraně lidí na palubě, ale i samotných kytovců. Mezi nimi byl například návrh vyhnout se plavbě v oblasti mezi Cádizským zálivem a Gibraltarským průlivem.

Úřady navíc také apelují, aby si posádky dávaly větší pozor v období od května až do srpna, kdy je riziko střetu s kosatkami vyšší. Pokud už k setkání dojde, měli by námořníci plout směrem k pobřeží a mělčím vodám. Naopak používat odstrašující opatření proti kosatkám odborníci přísně zakazují.

Opakované útoky kosatek na lodě nejsou novinkou letošního roku. Záměrem zvířat ale zřejmě není někomu ublížit, jenom se nudí. Zejména pro dospívající kytovce je hra s kormidly lodí zábavným zpestřením času, píše USA Today.

Myslel si, že se nic nestane. Muž kvůli videu skočil za nebezpečnou kosatkou (22/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.