Pekarová Adamová sepsula Babišovu frakci. Neumí dělat politiku, tvrdí

"Změníme evropskou politiku tak, aby znovu sloužila lidem. Budeme upřednostňovat národní suverenitu před federalismem, svobodu před příkazy a mír před válkou," prohlásil Babiš poté, co spoluzaložil novou evropskou frakci.

Ta sdružuje 84 europoslanců z 12 zemí včetně několika "hvězd evropské krajní pravice". Někteří politologové tak celou frakci označují za extremistickou a Evropský parlament na ni uvalil takzvaný sanitární kordón, který v maximální možné míře omezuje její vliv.

"Oni sami si vybrali, v jaké frakci chtějí být," zdůraznila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Ukazuje se, že můžete mít plná ústa řečí o tom, jak něco v Evropě změníte a dokážete, ale když tu politiku neumíte dobře dělat a takhle se sami marginalizujete, tak i když máte sedm europoslanců jako hnutí ANO, tak nejste schopni získat jakoukoliv vlivnou funkci," řekla.

[chooze:article;value:570835]

Frakce má být v izolaci dalších pět let. Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka však hnutí ANO opustilo frakci Renew Europe z vážných důvodů. "Mohli jsme mít předsedu parlamentu nebo přednosty výboru, ale nemohli bychom dělat to, co chceme. Nemohli jsme hlasovat tak, jak jsme slíbili doma lidem," uvedl.

"Několik let jsem poslouchal, jak je možné, že jsme v Renew, že tam vůbec nepatříme a že je to zrada na voličích. Teď máme frakci, kterou jsme spoluzaložili a která se vrací ke kořenům Evropské unie," dodal.   

[chooze:article;value:571006]

Frakce je od začátku často označována jako "proruská". "Myslím si, že je to nálepka a s nálepkami nevydržíte. Prosazujeme silnou Evropu, to je přímý opak ruských zájmů," zdůraznil Vondráček. S tím však Pekarová Adamová nesouhlasí a poukázala na nedávné hlasování Evropského parlamentu ohledně podpory Ukrajiny. Podle Pekarové Adamové ji hnutí ANO nepodpořilo. 

Podle posledního průzkumu agentury Median by sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO, TOP 09 je pod pětiprocentní hranicí, která je pro vstup do parlamentu nezbytná. Podle Pekarové Adamové však tyto průzkumy "nejsou predikce výsledku voleb". "Soustředíme se na samotné volby," prohlásila.

Podívejte se na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.