Babiš se musí omluvit. Kalousek prý "cez padáky" nezabíjel

Padákem nikoho nezabil. Nejvyšší soud na elektronické úřední desce v pátek dopoledne zveřejnil, že rozhodl o dovolání bývalého náměstka ministra obrany a pozdějšího ministra financí Miroslava Kalouska. Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se mu musí omluvit. "Teď budu se zájmem čekat, zda Babiš svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně," reagoval na rozhodnutí přes síť X Kalousek. Předseda ANO k věci uvedl, že soudní rozhodnutí bude respektovat, i když s ním nesouhlasí a bude chystat ústavní stížnost. 

Podle soudkyně Nejvyššího soudu Martiny Vršanské Babiš svými výroky zcela vykročil z výkonu dřívější funkce předsedy vlády. "Sledoval své osobní cíle a osobní záměry a reagoval poněkud emotivně na předchozí prohlášení," uvedla Vršanská na páteční tiskové konferenci. Nutnost omluvy zdůvodnila zásahem do osobních práv.  

[chooze:article;value:509306]

Bývalý šéf TOP 09 několik let neúspěšně u nižších instancí žádal o omluvu za Babišova prohlášení u nižších instancí. Například loni v lednu neuspěl bývalý předseda TOP 09 u Krajského soud v Praze. Tehdy bylo zamítnuto jeho dovolání.

Právník Miroslava Kalouska podal žalobu na tehdejšího premiéra Andreje Babiše za jeho výroky už v říjnu 2018, tedy ve stejném roce, kdy je předseda ANO pronesl. Kromě zmiňované kauzy s padáky rovněž Kalouska označil za "ožralu" a "zloděje zlodějského". K tomu jej pravděpodobně vyprovokovalo, co Kalousek prohlásil na poslanecké schůzi dříve. Kalousek pronesl, že se Babiš „bojí lidí s jinými názory, kňourá, fňuká, křivě přísahá na zdraví svých dětí, podvádí a kňučí“.

Kauza Čapího hnízda se nejspíš vrací na začátek, byl zrušen osvobozující rozsudek (14/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.