Nevybuchlá puma komplikuje život v Litvínově. Zastavila provoz chemičky

Vybraní pracovníci ve čtvrtek dokončili proces odstavování rafinérské části chemičky a v pátek museli začít s odstavováním i druhé části – té petrochemické. Provozy jsou na sebe totiž navázané. Tím, že stojí rafinérie a nedodává suroviny do petrochemické části, se výroba musí odstavit i tam.

​Ve středu večer se muselo z areálu evakuovat bezmála 600 lidí v okruhu kilometru a půl. Kvůli odstavování provozu v rafinerii zůstalo přes 200 zaměstnanců. Lidem v okolních obcích podle policie nebezpečí nehrozí.

[chooze:article;value:570540]

Nalezená puma může během 144 hodin vybouchnout. Má totiž speciální časovač, který by se mohl spustit, pokud by se s bombou pohnulo. Tím se liší od běžné válečné munice, se kterou mají čeští policejní pyrotechnici zkušenosti. O tom, jak ji odstranit, se tak teď radí i s kolegy z Německa. Manipulovat se s ní ale nemá začít dříve než právě šest dní od jejího nalezení. Deaktivovat by ji pyrotechnici měli nejdříve příští týden ve středu.

Nález pumy způsobil komplikace také v dopravě. Do čtvrtečního odpoledne byl uzavřený hlavní tah mezi Mostem a Litvínovem. Do noci na pátek byla omezená i městská hromadná doprava a železnice, která vede okolo chemičky, stále stojí. Místo vlaků jezdí autobusy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.