WHO kvůli mpox bije na poplach. Nepřekvapuje mě to, říká český imunolog

Opičí neštovice, označované také jako mpox, znepokojují zdravotníky. "Smrtnost je u opičích neštovic tříprocentní. Tři lidé ze sta zemřou," upozorňuje imunolog Václav Hořejší.

Překvapilo vás poslední varování před opičími neštovicemi od WHO?

Ne. Již minulý týden totiž přišla výzva od stejné organizace, aby výrobci vakcín navýšili výrobu a dali očkovací látky k dispozici.

Za jak závažný problém nebezpečí opičích neštovic považujete?

V České republice ta hrozba až tak velká není a většina z celosvětově nakažených, celých devadesát procent, je v Africe. V západní Evropě jsou jen sporadické případy. Tato nemoc se hodně přenáší ze zvířat na člověka.

Mezi lidmi se přenáší těsným tělesným stykem a porušenou kůží. Lidé by si tedy měli dát pozor, s kým se líbají, objímají a podobně. Přenos je možný také kapénkami vzduchem. Rizikové proto může být, když někdo mluví a jste u něj blízko. Problematické může být i kašlání. Přesto opičí neštovice nepovažujeme za respirační onemocnění.

[chooze:article;value:569923]

Proč se v Africe nemoc šíří více a v Evropě tolik ne?

Na starém kontinentě jsou mimo jiné lidé, kteří byli dříve očkovaní proti pravým neštovicím, zhruba před třiceti lety se ale proti nim očkovat přestalo. Ti, kdo ještě dostali vakcínu, mohou být celoživotně poměrně dobře chráněni. Vir opičích neštovic je totiž velmi podobný tomu pravých neštovic. Naopak na trzích v Africe se běžně prodávají zvířata ulovená v přírodě, která jsou riziková.

Jakou prognózu mají před sebou lidé, u nichž se objeví příznaky opičích neštovic, k nimž patří mimo jiné horečka, bolest hlavy, zduření mízních uzlin s vyrážkou a puchýřky?

Smrtnost je u opičích neštovic tříprocentní. Tři lidé ze sta zemřou.

Nová varianta opičích neštovic má podle lékaře závažnější průběh a přenáší se snadněji: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.