Invaze hmyzu zničila turistům na Jadranu dovolenou. Museli jsme předčasně odjet, smutní

Skupina Slovinců si pronajala přívěs v kempu na chorvatském ostrově Murter a těšila se na dovolenou. Po několika dnech ale začali na těle objevovat neobvyklé skvrny. Někteří z nich měli podezření, že v přívěsu jsou štěnice nebo roztoče, napsal portál danas.hr.     

Okamžitě tedy vyprali povlečení, veškeré oblečení, při žehlení použili napařovací žehličku, na celý prostor uvnitř přívěsu použili prostředky proti hmyzu. Nic nepomohlo. "Nemohli jsme se toho zbavit. Navíc od prvního dne bylo uvnitř něco slyšet, připomínalo to bzučení nebo bublání," napsal jeden z rekreantů na sociální síti.

[chooze:article;value:566528]

​Turisté popsali, že skvrny na těle se rozlévaly, hodně pálily a ještě více svědily. Navštívili proto místní nemocnici. Dostali antibiotika a antihistaminikum, v lékárně si také koupili krém, který měl pomoci. "Psala jsem i své lékařce. Ta podle fotek, které jsem ji poslala, pojala podezření, že by to mohla být písečná muška," svěřila se webu 24ur.

Zatím ale není jasné, zda jim dovolenou zničila opravdu právě tato muška. "Zatím nám to nikdo nepotvrdil," řekla. Doktorka jim doporučila co nejdříve podstoupit test na leishmaniózu, tedy na parazitická onemocnění po štípnutí bodavého hmyzu. 

Podobnou zkušenost mělo i několik dalších lidí v této oblasti. Vzhledem k tomu, že situace byla neúnosná, ukončili dovolenou předčasně. "Část noci jsem strávila na pohotovosti, dostala jsem nitrožilní léky. Skvrny bolí, svědí, pálí. Jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná," ​​napsala s tím, že jediným řešením bylo ostrov opustit.

Vosy se přemnožily a jsou agresivní. Záchranáři vyjíždějí hlavně k alergikům (12/8/2024):  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.