Situace v Bangladéši se vyostřuje. Lidé se bojí, že zemi ovládne armáda

V bangladéšské metropoli Dháce vládne naprostý chaos. Demonstranti se procházejí uvnitř rezidence, kterou v pondělí narychlo opustila tamní premiérka Šajch Hasína Vadžídová. Jen o pár metrů dál lidé šlapou po torzu její sochy.

V pondělí do oficiálního sídla premiérky a dalších vládních budov vtrhly tisíce lidí, kteří tak ukončili 15 let její vlády. Při pouličních střetech s armádou a provládními demonstranty zemřelo jen v pondělí okolo stovky lidí. "Situaci bedlivě sledujeme. Spojené státy stojí na straně bangladéšského lidu. Vyzýváme všechny strany, aby se zdržely dalšího násilí. V průběhu posledních několika týdnů přišlo o život příliš mnoho lidí," sdělil  mluvčí ministerstva zahraničí USA Matthew Miller.

[chooze:article;value:566083]

​Na pořádek v zemi teď dohlíží armáda, která plánuje sestavit prozatímní vládu. Organizátoři studentských protestů ale mají jinou představu. Chtějí, aby zemi vedl nositel Nobelovy ceny míru Muhamad Junus. V minulosti kandidát lidové opozice čelil obviněním z korupce, podle Junuse je ale celý případ vykonstruovaný.

"Tohle vejde do dějin. Nositel Nobelovy ceny byl obviněn ze zpronevěry, podvodu a praní špinavých peněz. Celkem nás bylo obviněno sedm. Tito lidé celý život tvrdě pracovali pro chudé a zasvětili tomu celý svůj život," uvedl Junus.

Demonstrace vyvolal systém kvót, který umožňoval, aby 30 procent pracovních míst ve státní správě získávali příbuzní válečných veteránů. Země se ale také potýká s autoritářstvím, vysokou nezaměstnaností a korupcí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.