Horníček: V týmu nesmí být kolize. Nový cirkus je kombinace uměleckých směrů

Skupina Losers Cirque Company Petra Horníčka vystupuje v rámci tzv. "nového cirkusu". "Jde o spojení divadla, akrobacie, tance a živé hudby. Hranice mezi činohrou, cirkusem či muzikálem se dost prolínají. To znamená, že my využíváme všechny tyto umělecké směry a děláme z toho vlastně nějakou inscenaci," uvedl.

Horníček je v této skupině principálem. "To znamená, že určuji směr a vizi, kam naše skupina půjde. Tím, že jsme před čtyřmi lety získali bývalé Branické divadlo, tak se staráme ještě o fungování tohoto divadla," vysvětlil.

[chooze:article;value:566473]

Do vedoucí role se Horníček dostal postupně. Dříve byl akrobatem. "S tím, kolik toho vlastně je kolem té skupiny a kolem toho divadla, už nebyla jiná volba, protože pak jste na představení, vystupujete a nesmí vám v hlavě běžet myšlenky na to, co jste neudělali," řekl.

Vybírat členy skupiny není podle Horníčka jednoduché. Důležité je, jestli zájemci mají výdrž. "Je to opravdu o tom, že spolu šestkrát týdně trénujeme. Když se připravuje nová inscenace, tak se zkouší několik měsíců opravdu intenzivně, to znamená třeba poslední dva měsíce zkoušíte v divadle 8 hodin denně," popsal.

[chooze:article;value:567530]

Klíčové jsou pak i vzájemné vztahy. "V tom týmu nemůže existovat nějaká kolize. To znamená, že když někdo s někým bude mít problém, tak si musí najít cestu, aby si to vyříkali a jeden či druhý se nenaštval," zdůvodnil. 

I proto Horníček nestrpí, aby členové jeho týmu tvořili pár. "Já jsem všem řekl, že si to nepřeju. Protože pak, když se spolu rozejdou a mají spolu dělat nějakou choreografii, tak je to pak problém," řekl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.