Meteorologové řekli, jaký bude srpen v Evropě. Mají i první předpověď na podzim

Srpen bude v Evropě pořádně teplý. Podle meteorologa Jana Schenka z portálu The Weather Channel se totiž letošní léto teprve rozjíždí a rtuť na teploměrech stoupá. "Srpen bude ve srovnání s klimatologickým průměrem let 1993 až 2016 výrazně teplejší," předpovídá.

Horka pocítí hlavně jih a jihovýchod Evropy. Během srpna se ale pořádně oteplí i směrem na sever a severozápad. Tam by naopak mělo být více deštivo. Oproti tomu jižnější oblasti by se mohly potýkat se suchem.

[chooze:article;value:565240]

A i když podzim oficiálně odstartuje v září, ani tehdy se nadprůměrných teplot nezbavíme. Podle Schenka totiž letní horka přetrvají až do října. "Už nemůžete čekat velká vedra. V září je 30 stupňů stále možných, ale jen zřídka. V říjnu budou letní dny až do 25 stupňů," dodává.

Teplejší a suchý bude podle něj i listopad a prosinec. "To by nebylo překvapivé, protože globální teploty míří k novému rekordnímu roku," uzavírá. Jak uvádí Euronews, Evropa se otepluje rychleji než zbytek světa. Na vině je prý člověkem způsobená změna klimatu.

"Jedna věc, která je obrovským, nepopiratelným faktorem, který nelze ignorovat, je to, že neustále překonáváme tepelné rekordy," upozornila meteoroložka Tamsin Greenová z Weather & Radar.

Co si obléct v horkém počasí? Překvapí vás, které materiály vás ochladí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.