Obrovský úspěch českých horolezců. Vylezli na nejvyšší nezdolanou horu

[chooze:gallery;value:36590]

Světový úspěch můžou oslavovat tři čeští horolezci. 5. července se jim podařilo vystoupit na pákistánský vrchol Muču Kiš (7 480 m. n. m.). Hora v pohoří Karákóram byla do té doby nejvyšším vrcholem světa povoleným pro lezení, na kterém nestanula lidská noha.

Tým ve složení Zděněk Hák, Radoslav Groh a Jaroslav Bánský odstartoval 1. července a následoval několik předchozích pokusů českých horolezců. O výstup se totiž už v minulosti mimo jiné pokoušeli třeba Tomáš Petreček a Pavel Bém. Petrečkovi s Grohem se loni podařilo vystoupit do asi 7 300 metrů. Za posledních pět let mělo proběhnout minimálně 15 pokusů.

[chooze:article;value:416847]

Během svého vrcholového útoku museli překonat bezmála 4 000 metru převýšení a absolvovat vzdálenost delší než 20 km. Denně lezli více než deset hodin a zbytek dne a noci trávili v 3,2 m² velkém stanu ukotveném k ledové stěně.

"Všichni šli zatím stejně, včetně Háčka a spol. teď, hřebenem a svahem, který jde k jihu, protože se tam v podstatě nedá jinak dostat," řekla pro TN.cz Hákova manželka Zuzana Háková. "Zkoušeli ještě jižní stěnu, ale když pod ní došli, tak viděli, že je to nelezitelné," dodala. Svou cestu pojmenovali s odkazem na dlouhé snahy předchozích expedic Bohemia rapsody.

[chooze:article;value:548215]

Na sestupu je ohrožovalo počasí. "Podařilo se jim seběhnout až do C3, protože v sobotu se mělo brutálně zkazit počasí. Takže jsme byli všichni nervózní a oni měli pevné nervy, že do toho šli," uvedla Háková. Hrozit mělo ochlazení, mlha a sněhové vánice.

​​"Já už jsem viděla, jak jsou tam uvěznění někde nahoře, někde zahrabaní dva dny ve sněhu a pak to bude lavinézní cestou dolů, ale to se zázračně nenaplnilo," popsala. Trojici se tak podařilo v pořádku sestoupit do základního tábora. Součástí výpravy byl i režisér Tomáš Galásek, který má o dobrodružství připravit celovečerní film.

Nepál chce uklidit Mount Everest. Horolezci tam zanechali tuny odpadků (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.