Kdo je Keir Starmer? Nový britský premiér má nečekané vazby na Česko

Právník bojující za lidská z malého jihoanglického městečka se stal britským premiérem. Ve volbách totiž jasně převálcoval konzervativce. Ve Velké Británii však stále pořádně nevědí, jaký nový předseda jejich vlády je, píše Politico.

Politikem se Starmer stal teprve před devíti lety. Začínal jako socialista, který byl součástí levicovějšího proudu labouristů. Po prohře Jeremyho Corbyna, který byl více nalevo než on, v roce 2019 jej ale nahradil a postupně měnil program.

Posun ke středu vysvětloval absolvent Oxfordské univerzity stavem veřejných financí, následky covidu-19 a válkou na Ukrajině. Stranu zbavil podporovatelů bývalého předsedy a lidí, kteří byli obviněni z antisemitismu či se proti němu dostatečně nevymezovali, včetně samotného Corbyna.

[chooze:article;value:563291]

Podle Politica bylo jeho hlavním cílem konečně vyhrát volby. "Jsem v opozici dlouhých devět let," prohlásil v lednu. "Tímhle neměníme životy. Museli jsme vzít Labouristickou stranu a obrátit ji vzhůru nohama. Do roku 2019 jsme jako strana ztratili cestu, ztratili jsme směr, ztratili jsme orientaci," dodal.

Po historické porážce před čtyřmi a půl lety se tak 61letému synovi výrobce nářadí a zdravotní sestry podařilo levici opět dostat do vlády. To se mu povedlo navzdory tomu, že není politickou hvězdou.

"Vítězství labouristů nakonec nebylo tak dramatické, jak se očekávalo. Jejich předseda Keir Starmer totiž není u britské veřejnosti vůbec populární," řekl TN.cz politolog Alexander Tomský.

Jeho politický styl ilustroval Tom Baldwin, který napsal jeho biografii, na situaci, kdy otec rodině oznamuje, že umřela kočka. "Keir přijde ze zahrady a řekne: 'Kočka je mrtvá.' A nechce o tom moc mluvit. Tony Blair by řekl: 'Byla to ta nejlepší kočka, jakou jsme kdy měli! No, nebyla úžasná? A neměli bychom o té kočce mluvit víc?' Jejich styly jsou velmi odlišné, ale přece jenom, ta kočka je mrtvá tak či tak," poznamenal.

Nečekané vazby na Česko

Přestože v politice příliš času zatím nestrávil, muž s pověstí nudného technokrata má za sebou i zkušenost s československou zpravodajskou službou.

V roce 1986 totiž s dalšími 16 studenty tehdy 23letý Starmer vyrazil do Lidic obnovit památník obětem druhé světové války. Celou akci ale monitorovala tajná policie a podle deníku Daily Mail se Starmer objevil ve špionážních spisech.

[chooze:article;value:562061]

StB si tak zaznamenala jeho jméno, datum a místo narození, číslo pasu a adresu rodinného domu. Neexistují žádné důkazy, že by s tajnou službou nový britský premiér jakkoli spolupracoval.

Labouristé celou záležitost odmítli komentovat. "Je správné, že chtěl Starmer pomoct připomenout oběti sadistického nacistického zvěrstva v Lidicích, neuvědomit si však, že mladistvý idealismus může být zneužitý komunisty, byla chyba. I když vzhledem k jeho věku pochopitelná," okomentoval kauzu odborník na zpravodajství a bezpečnost Anthony Glees.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.