Čím dál víc Čechů ohrožuje chudoba. Mapa ukazuje, které obce jsou na tom nejhůř

Chudoba trápí stále více Čechů. Takové zjištění vyplývá z takzvaného indexu sociálního vyloučení v obcích. Index je ukazatelem toho, jak velká část lidí je vůči zbytku společnosti znevýhodněna, a to například tím, že je jí omezen nebo zamezen přístup ke zdrojům, které jsou pro ostatní lidi dostupné.

Celkově se podle analýzy Agentury pro sociální začleňování situace zhoršila hned na několika místech v Česku. Porovnání indexů z roku 2022 a 2023 ukazuje, že se tak stalo například v Praze, kde se hodnoty vyšplhaly na nejvyšší míru zatížení sociálním vyloučením. Hůře oproti roku 2022 si vedou ale také lidé v Jihočeském, Plzeňském nebo i Moravskoslezském kraji.

​V porovnání s předchozím rokem narostl v roce 2023 i počet vyplacených příspěvků na bydlení. Stát vyplatil měsíčně průměrně o 81 tisíc příspěvků na bydlení více než v roce 2022. Narostl i počet lidí, kterým stát přispíval na živobytí.

[chooze:article;value:558351]

"Nárůst vyplacených příspěvků ukazuje na propad domácností, které v minulých letech dokázaly náklady na bydlení hradit, ale jejich standard byl nízko. Nyní by už bydlení bez dávky hradit nemohly," uvedl Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování, která index zpracovává. ​

Zhoršila se i situace u předlužených lidí, kteří mají tři a více exekucí. "Insolvenční řízení je nadále téměř nedostupné pro lidi s nízkými příjmy a multiexekucemi. Ti nejchudší a nejzadluženější se nemohou oddlužit, i když mají motivaci a chtěli by svou situaci řešit," dodal Šimáček. V Česku je více než 621 tisíc lidí v exekuci, meziročně jich ale ubylo 30 tisíc.

"Na sociální a ekonomické situaci českých domácností se projevily krize – epidemie covidu, dramatický nárůst cen energií a enormní inflace. Reálné příjmy se v Česku propadly více než jinde v Evropě," dodal k výsledkům Šimáček.

Ceny vlastního bydlení znovu porostou. Je to proto, že se nestaví, říká ekonom Petr Bartoň. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.