Zoufalství na letišti v Praze. Po návratu z dovolené Češi musí čekat hodiny na kufry

Na redakci TN.cz se během nedělního večera obrátilo hned několik cestujících, kteří přiletěli z tuniského letiště Enfidha-Hammamet do Prahy. "V Praze jsem přistála okolo sedmé hodiny. Teď je půl desáté a stále jsme neobdrželi své odbavené kufry," sdělila zoufalá Adéla Krejčová v neděli večer. 

"Dějí se tu hrozné věci. Jsme bez zavazadel, tvrdí nám, že zavazadla došla, ale nemají lidi, aby je vyložili. Vedle ale přiletěli z Tel Avivu, zavazadla jim vykládají. Najednou jsou lidi?" neskrývala své rozhořčení další cestující.

"Na letišti s námi nikdo nekomunikoval. Ptali jsme se, jestli tam je někdo z vedení. Nebyl tam ale prý jediný manažer, nikoho nám nezavolali. Dvě dámy u reklamace zavazadel nám řekly, že je to z nedostatku personálu a že jsou vytížení," dodala další cestující.

[chooze:article;value:562761]

Podle mluvčí Letiště Václava Havla Kláry Divíškové se jedná o zodpovědnost aerolinky. "Odbavení letadel je v kompetenci leteckých společností a linkových agentů. O tom, že v současné době dochází ke komplikacím, víme. Ale naši partneři nás ubezpečují, že dělají maximum pro to, aby tuto situaci vyřešili," řekla pro TN.cz.  

Letecká společnost Smartwings ale tvrdí opak. "Odbavení cestujících je vždy v kompetenci pozemní odbavovací společnosti na příslušném letišti (handling). Vzniklá situace je dle nás důsledkem celkové situace v leteckém sektoru (problémy se sloty)," uvedla pro TN.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Pražské letiště později na síti X připustilo, že problémy vznikají i z důvodu nedostatku zaměstnanců. "Může docházet ke zpoždění vykládky zavazadel na příletu. Důvodem jsou častá zpoždění letů, nárazový nedostatek pracovníků nakládky, zejména ve špičkách, i přetíženost letového provozu. Za případné komplikace se omlouváme," stálo v příspěvku.

Ačkoliv cestující čekali na svá zavazadla čtyři hodiny, nárok na kompenzaci v tomto případě nemají. "Legislativa toto neupravuje," uzavřela Dufková.

Únava, zvracení, strach. Čechy minulý týden uvěznilo zpoždění na letišti v Tunisku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.