Konec čekání na letišti. Odbavení přes mobil se teď týká více Čechů

První klienti cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours využijí možnost online odbavení v sobotu 29. června. Možnost online check-in se otevře vždy 30 hodin před odletem. Každý cestující dostane email a SMS, kde bude speciální kód a odkaz s návodem, jak si rychle a pohodlně odbavit zavazadla z domova.

"Palubní vstupenku si pak klient může uložit do telefonu nebo vytisknout. Po příjezdu na letiště nemusí do fronty, ale svá zavazadla odevzdá u samoobslužné přepážky a poté pokračuje na bezpečností kontrolu. Klíčové pro nás bylo, abychom online check-in spustili se začátkem letních prázdnin, kdy odlétá na dovolenou nejvíce lidí. Díky tomu budou moci tuto službu využít statisíce klientů,“ vysvětlil Jan Bezděk, vedoucí komunikace cestovních kanceláří Fischer a Exim tours.

[chooze:article;value:562144]

Tato služba je několik let dostupná na pravidelných letech společnosti Smartwings. Nyní je rozšířena i pro charterové lety, tedy takové lety, které jsou objednávány cestovními kancelářemi pro větší množství lidí. "Aby online check-in fungoval právě i na charterových letech, bylo potřeba technicky vyřešit přesun dat z rezervačních systému cestovní kanceláře do rezervačních a odbavovacích systému naší letecké společnosti," uvedla tisková mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

"Společně jsme na tomto projektu pracovali 6 měsíců a těší nás, že ji můžeme spustit se začátkem prázdnin," doplnila Dufková.

[chooze:article;value:562459]

Spuštění této služby uleví i zaměstnancům pražského Letiště Václava Havla, které očekává, že jen během prázdnin odbaví přes 3,5 milionu cestujících. "I z toho důvodu je pro nás důležité, že se nám před startem letní sezony podařilo v Terminálu 1 spustit službu samoobslužného odbavení zavazadel neboli Self-Service Bag Drop na 8 nových přepážkách, které budou k dispozici pro lety mimo schengenský prostor," řekla tisková mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

"V Terminálu 2 jsou samoobslužné přepážky dostupné již 5 let a rychle získávají na oblibě. Jsme také rádi, že se takto jednoduše online budou moci odbavit i klienti cestovních kanceláří ze skupiny DER Touristik CZ mířící na dovolenou na palubách Czech Airlines a Smartwings," dodala Divíšková.

Zdali podobnou službu nabídnou svým klientům i ostatní cestovní kanceláře, zatím není známo. Redakce TN.cz oslovila jejich zástupce, jakmile obdržíme odpovědi, do článku je doplníme.

Tipy pro cestování letadlem: Od balení po případnou reklamaci zavazadel (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.