V Bruselu začíná být jasno. O Filipa Turka ale prý moc zájem není

Námluvy v Evropském parlamentu jsou v plném proudu. První z nováčků už znají svá místa. Dva zástupci hnutí STAN rozšíří frakci Evropských lidovců. "Nakonec jsme se rozhodli jít do silné, proevropské frakce, ve které máme největší šanci prosazovat zájmy Česka a jeho občanů," vysvětlil Jan Farský (STAN).

Nejde o žádné velké překvapení, jelikož hnutí STAN bylo v této frakci už v minulém volebním období. V ní zůstávají také KDU-ČSL a TOP 09. A přesuny prý neplánují ani občanští demokraté, kteří doposud seděli ve čtvrté nejsilnější ECR.

"Z dosavadních jednání plyne, že bychom nikam odcházet neměli. Měli bychom tu frakci zkonsolidovat tak, abychom úvodní zasedání měli vlastně příští středu," řekl nově zvolený europoslanec Ondřej Krutílek (ODS).

Kam půjde ANO?

Otazníky panují kolem hnutí ANO. Před volbami se spekulovalo o tom, že opustí třetí nejsilnější středově liberální Renew, které se dlouhodobě nelíbilo například spojení Andreje Babiše s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem.

[chooze:article;value:559394]

​"Celá frakce Obnova Evropy si v těch volbách pohoršila. Počet zvolených poslanců za ANO je poměrně velký a tím pádem je ANO takovou bohatou nevěstou. Nepředpokládám, že by do frakce Obnova Evropy poslanci ANO nenastoupili," uvedl výkonný ředitel institutu Europeum Martin Vokálek.

Za hnutí ANO se do Evropského parlamentu dostala také Jana Nagyová, která je obžalována v dotační kauze kolem farmy Čapí hnízdo. Vrchní soud v Praze už ale shromažďuje podklady k podání žádosti o to, aby Evropský parlament Nagyovou zbavil imunity. Tu by měla získat se zahájením první schůze v červenci.

Perné chvilky čekají, co se frakcí týče, i na nováčky Filipa Turka a Nikolu Bartůšek zvolené za koalici Přísahy a Motoristů sobě. Proslýchá se, že by chtěli do čtvrté nejsilnější ECR. Zájem o ně ale ve frakci, kde je i ODS, dvakrát velký prý není.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.