Bolest a obrovský strach. Dceři našli na mozku nádor, svěřila se Čaputová

[chooze:gallery;value:36250]

​Čaputová promluvila v knize rozhovorů s novinářem Erikem Taberym Neztratit se sama sobě o diagnóze, která jí na začátku mandátu změnila život. Úryvek zveřejnil slovenský Denník N.

Všechno začalo nevinně. Její 18letá dcera při tělocviku špatně doskočila a mladší 15letá zase trpěla migrénami. Obě tedy vzala k lékaři. 

"Starší dcera byla v pořádku. Mladší dceři však našli nádor na mozku," sdělila. "Byla to velká emocionální střela do nejslabšího místa, které mám, a tím jsou mé děti. Nebo přesněji, do nejsilnějšího místa," doplnila.

[chooze:article;value:544589]

Dceři to nejdříve ani nedokázala říct. Řekla jí nejprve, že se ještě budou dělat vyšetření. "Pamatuju si cestu domů v autě, protože Emmka měla slzy v očích," zavzpomínala na těžké chvíle. "Vzpomínám si, že pro tu šílenou vnitřní bolest a strach, které jsem nemohla vyjádřit, jsem si hluboko zarývala nehty do rukou, abych ji cítila. Nemohla jsem tu bolest naplno prožít," uvedla.

To vše se stalo v červnu 2019, kdy do inaugurace zbýval asi týden. Uvažovala tedy, zda do funkce vůbec nastoupit. "Byla jsem připravena nesložit prezidentský slib a být s ní, když to bude potřeba. Netušila jsem, co se bude dít. Čekala mě jedna velká změna a týden předtím něco úplně jiného," popsala.

S exmanželem šli hned den poté do nemocnice. "To, že mi ráno zavolali, ať přijedu do nemocnice, že zasedlo konzilium, mě dostalo, to jsem se sesypala. Emma byla ve škole, v životě jsem tak zoufale nebrečela," podělila se.

[chooze:article;value:529582]

Zprávy ale byly povzbudivé. Nádor byl operovatelný a neohrožoval sluch ani zrak. "Nedokázala jsem si představit, že bych byla čtyřiadvacet hodin matkou, kterou její dcera potřebuje, a zároveň čtyřiadvacet hodin prezidentkou. Inaugurace měla být za sedm dní. A řekli mi, že bych zatím neměla nic rušit," poznamenala.

To samé jí poradili i blízcí spolupracovníci. "Měli pravdu. Úplně jiný příběh by to byl, kdyby byla Emmka hospitalizovaná," uvedla.

Emmě o všem lékaři řekli, až když byl nádor potvrzený. Poté dělali několik testů, aby zjistili, jestli je zhoubný. Začátek působení v roli prezidentky tak byl propletený se starostí o dceru.

[chooze:article;value:560329]

"Pamatuju si přesun mezi prezidentem a premiérem jednoho státu a do toho řeším a povzbuzuju Emmku, aby se nebála, že to bude v pořádku. Nebylo jí dobře, bolela ji hlava a cítila se zle. Byla tenkrát příliš mladá na to, aby se potýkala s takovými bytostnými otázkami," řekla.

Pozitivní zprávy začaly chodit po dvou letech pravidelných kontrol. Nádor totiž nerostl. "Naštěstí se ukázalo, že nádor není nebezpečný. Přestože jsme tuto jistotu získali až po několika letech sledování a vyšetření, nečelila jsem problémům, kterým čelí lidé s rakovinou," svěřila se dcera bývalé prezidentky Emma. Navzdory obavám o své zdraví se snažila dostat co nejrychleji zpět do života, studovat na střední škole a jít dál, shrnul web Topky.sk.

Čaputová se s Pellegrinim po atentátu na Fica shodla na odsouzení politického násilí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.