Česká pošta se marně snaží prodat své budovy. Nikdo o ně nemá zájem

Budovu v Liberci-Vesci prodává Česká pošta zatím neúspěšně. Zájem o ni měl magistrát, ale rozhodně ne za původních devět, ale ani nynějších osm milionů korun. "Může tam být třeba pobočka místní knihovny a bydlení. Za nás, pokud bychom měli být kupující, tak určitě by se museli dostat k šesti milionům," řekl náměstek libereckého primátora Adam Lenert (ANO).

Realitního makléře pobavila prezentace nemovitosti. Koupelně dominuje smeták, sklepu vévodí spousty kompotů. "Dneska je úroveň realitního trhu a prezentace úplně jinde. Tohle je smutný," podotkl realitní makléř Zdeněk Milfajt. "Pokud bychom to načančali, tak by někdo třeba řekl, že neukazujeme realitu," reagoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík

O uzavřené pobočky pošty ale velký zájem není. Ze 77, které státní podnik nabídl, se prodalo jen deset. České poště se nedaří prodat například ani vícegenerační dům v Nedakonicích na Uherskohradišťsku. Budoucí majitel bude muset vynaložit nemalé prostředky.

[chooze:article;value:557233]

​​"Nemovitost je neobyvatelná. Vyžaduje rekonstrukci, která by se pohybovala v řádech několika milionů korun. Případně by se zde jednalo o demolici, která by vyšla zhruba na milion možná více," poznamenala realitní makléřka ze Zlína Eliška Zvonková.

Celkem 22 budov už pošta z nabídky stáhla. Patří k nim i ta nejzajímavější, tedy hlavní pošta v pražské Jindřišské ulici. Česká pošta ji k prodeji nabízela dvakrát. "Ta nabídka byla přes 1,5 miliardy korun. Ani v jednom případě se nepřihlásil žádný zájemce," sdělil mluvčí pošty Vitík. Pošta chce budovu dál využívat.

Neprodejné nemovitosti ale budou podnik, který v loňském roce skončil ve ztrátě tři čtvrtě miliardy korun, dál finančně zatěžovat. "Samozřejmě tam bude vznikat nějaký náklad na údržbu těch nemovitostí, nebo je neudržují a ony budou dál chátrat. Ta cena pak padá dál a dál," poznamenal realitní makléř Zdeněk Milfajt. "Musíme platit energie, musíme platit nějaké opravy," dodal mluvčí České pošty Vitík.

Plán restrukturalizace tak bude muset pošta zřejmě upravit. Původně totiž počítala, že jí prodej nemovitosti vynese až čtyři a půl miliardy korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.